Nagorno-Karabah napustilo 84.000 Jermena, u regiji još samo trećina stanovnika

0
113

Više od 84.000 etničkih Armenaca jutros je napustilo Nagorno-Karabah, što je više od dvije trećine od broja koji je živio u ovoj regiji prije nego su kontrolu nad njom preuzele snage Azerbejdžana.

Armenci bježe iz Nagorno-Karabaha nakon što su azerbejdžanske trupe prošle sedmice pokrenule kratku vojnu operaciju preuzimanja kontrole nad tim područjem. Vlasti Karabaha su kapitulirale.

Armensko stanovništvo Nagorno-Karabaha odlazi jer se plaši progona i etničkog čišćenja, urpkos izjavama iz Bakua u kojima se obećava poštivanje njihovih prava.

“Od 06:00 po lokalnom vremenu, 84.770 prisilno raseljenih osoba ušlo je u Armeniju iz Nagorno-Karabaha”, saopćile su armenske vlasti jutros. Prije azerbejdžanske vojne operacije u regiji je živjelo oko 120.000 etničkih Armenaca.

Armenski predsjednik Nikol Pashinyan rekao je u četvrtak da u nadolazećim danima više neće biti Armenaca u Nagorno-Karabahu i optužio Azerbejdžan za etničko čišćenje. Baku se protivio takvoj optužbi.

Prema popisu iz 2015. godine 99,7 posto Karabaha su činili Armenci. Postavlja se pitanje kome će koristiti potpuno napuštena sela i gradovi nakon ovakvkog egzodusa.

(Klix)

Ostavite komentar