JAPANCI U SRBIJI ZAPOŠLJAVAJU STOTINE LJUDI: “Hvala što ste nas odabrali”

0
366

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom japanske grupacije “Nidek Corporation”. Sastanku sa predsjednikom korporacije “Nidek” Djun Sekijem prisustvovala je i ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Nakon sastanka razmijenjen je Okvirni sporazum između Ministarstva privrede Vlade Srbije i japanske kompanije, koja u Novom Sadu planira izgradnju fabrike pogonskih motora za električna vozila.

Ta japanska grupacija otvorila je juče svoju kancelariju u novosadskom SPENS – u, a pripreme za izgradnju fabrike su u punom jeku.

Nidek jeprethodno, u februaru ove godine 2021. potpisao sporazum sa Ministarstvom privrede RS i Novim Sadom u kome se obavezao da će realizaciju projekta u Novom Sadu započeti preko dvije svoje kćerke kompanije.

“Hvala svima koji ste vredno radili, posebno japanskim prijateljima. Ovo je za neke usputni događaj, a za nas nešto na čemu smo radili godinama. Ovo je jedan od projekata koji suštinski menja našu zemlju. Imamo dva cilja: da pobedimo pandemiju i da imamo što veći rast. Da bismo to postigli, treba nam što više direktnih investicija, posebno stranih”, kaže Vučić.

Nidek će, kako kaže, otvoriti i RND centar.

“Ovo je, dakle, tek početak ulaganja ove kompanije, možda samo 10 odsto od svega. Ipak, njen dolazak govori da smo dobra zemlja za investicije”, kaže predsjednik Srbije.

Nidek će zaposliti 480 ljudi čija će primanja značajno viša nego što je prosjek u Srbiji, kazao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, njihov dolazak u Srbiju govori o tome da jesmo dobra destinacija za investicije, jer Japanci ne idu bilo gdje.

Ambasador Japana: Imam visoka očekivanja od Srbije

Ambasador je istako da je imao visoka očekivanja od Srbije, što se i ostvarilo, ne samo zbog investicija, već i zbog prijateljstva, saradnje, ali i znanja koja se razmjenjuju.

“Kao što je predsednik korporacije istakao, ovo će biti velika investicija u koju će se mnogo uložiti i koja će voditi računa o svim normama i uslovima koji se moraju ispuniti. Iskreno se nadam da ćemo uspeti, i da će ovo biti dobar posao u Srbiji”, rekao je ambasador Japana u Srbiji i dodao:

“Najuspešnija ulaganja u Srbiji, od strane Japana, neverovatno se brzo uvećavaju i očekuje se da će biti dobra poslovna praksa da još više investicija dolaze u Srbiju, i kada je reč o Novom Sadu, i nauci, i privrednih investicija, i svih novih poslova”.

Ambasador Japana u Srbiji istakao je još jednom zahvalnost i čestitke Japanu, Srbiji i gradu Novom Sadu i svim ljudima koji su bili uključeni u ovo, kako bi se ova investicija usvojila i ostvarila.

Ostavite komentar