Nagrađeni srednjoškolci prikazali svoje aplikacije u m:tel-u

0
213

Nakon što je završen Regionalni app izazov, u kojem su učestvovali srednjoškolci iz Srbije, Crne Gore i BiH,   kompanija m:tel je organizovala dodjelu nagrada najboljima iz BiH u ovom izazovu!

Najboljim timovima iz BiH koji su na ovogodišnjem Regionalnom app izazovu napravili najbolje aplikacije dodijeljene su vrijedne nagrade, u poslovnoj zgradi kompanije m:tel u Banjaluci, 8. aprila 2022. godine. Nagrade je dodijelila generalna direktorka ove kompanije Jelena Trivan, iskoristivši priliku da pozdravi ali i lično upozna ove mlade talentovane ljude.

„Drago mi je da danas možemo da pokažemo dokaz entuzijazma kako profesora tako i ovih mladih ljudi koje društvo vrlo često tretira na način da ni za šta nisu zainteresovani. Ovo je prilika da vidite da jesu zainteresovani, ali im je potrebna pomoć društva, odnosno da kompanije i društvo prepoznaju da su to drugačije generacije sa drugačijim idejama i interesovanjima, te da ih je samo potrebno usmeriti na pravi način. Mi kao kompanija smatramo da promena načina i koncepta života kod mladih generacija koji su usmereni na telefone i kompjutere ne mora samo po sebi da znači njihovu desocijalizaciju, nego samo usmerenje na drugačiji izvor informacija. Mlade generacije ne sede za računarom i telefonom samo igrajući igrice ili bivajući na različitim besmislenim aplikacijama, nego i onde gde se može učiti, saznavati nešto novo i raditi nešto pametno“, rekla je Jelena Trivan i dodala da je m:tel na neki način natjerao, odnosno zamolio ih, pomogao im da razmišljaju drugačije, van granica školskog programa, da probaju prepoznati šta su to potrebe današnjeg društva koje oni mogu da razriješe kroz nove aplikacije koje sami izrađuju.

„Dobili smo najneverovatnije odgovore na ovaj naš poziv, a u vidu upravo ovih aplikacija koje danas ovde vidimo. Volela bih da u našoj ponudi bude mnogo njihovih ideja, a kao i našim stipendistima, studentima ETF-ova, napominjem da su i ovim mladim ljudima naša vrata otvorena. Spremni smo ne samo da podržimo vaše aplikacije, nego da ih stavimo u svoju ponudu, da ih platimo i unapređujemo“, naglasila je Jelena Trivan.

Najboljom aplikacijom ovogodišnjeg Regionalnog app izazova, čiji je domaćin bio m:tel Crna Gora, proglašen je Dnevnik pčelarstva, tima “Widgetry” iz Srednjoškolskog centra „Jovan Cvijić“ Modriča, odnosno učenika trećeg razreda ove škole Andreja Vujića.

Njegova mentorka prof. Kristina Goranović, ovim povodom je naglasila da je ponosna što je Andrej svojim radom i znanjem uspio da predstavi svoju školu, ali i grad, i učini prepoznatljivim u oblasti računarstva i programiranja.

„Bilo mi je zadovoljstvo da radim sa Andrejem kao učenikom, jer sam imala priliku i ja nešto novo da saznam. Upravo rad sa talentovanim učenicima daje priliku za razmjenu iskustava i znanja između profesora i učenika. Zahvalila bih kompaniji m:tel što organizuje ovakva takmičenja, jer daje priliku mladim ljudima da pokažu svoje znanje. Nadam se da će u budućnosti iz naše škole na ovom takmičenju biti još veći broj takmičara“, naglasila je Kristina Goranović.

Pored ove nagrade, u okviru takmičenja proglašeni su i dobitnici Specijalne nagrade za inovativnost „Snaga inovacije  – Igor Osmokrović“, koja je ove godine pripala timu „Fokus pokus“ iz Gimnazije Banja Luka i njihovoj aplikaciji SteamGate.

Članovi ovog tima su učenici četvrtog razreda Nikolina Gatarić, Sava Malinović i Nikola Vujković, a njihova mentorka prof. Danijela Štrbac Uletilović. Ona je zahvalila kompaniji m:tel što je ponovo organizovala takmičenje u izradi aplikacija.

„Sjajan je osjećaj raditi sa talentovanim učenicima. Gimnazija Banja Luka je uz App takmičenje od samog početka i ponosna sam što su naši učenici uvijek bili u vrhu. Zaista nema veće nagrade od toga kada zajedno napravimo nešto kvalitetno. Ta sreća i taj osjećaj je najveća nagrada“, izjavila je Danijela Štrbac Uletilović.

Ovo je bila i prilika da obje ekipe prikažu svoje ideje, kao i gotove aplikacije za koje su osvojile nagradu, nakon čega im je nagrade uručila generalna direktorka Jelena Trivan, a u vidu vrijednih uređaja – laptopa i telefona.

Podsjećamo, Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, kao članice Telekom Srbija grupe, organizovale su peto po redu takmičenje u izradi aplikacija za mobilne uređaje „Regionalni app izazov“, koji je i ove godine organizovan putem video-konferencije. Najboljim programerima u okviru Regionalnog app takmičenja proglašeni su timovi iz Modriče, Sente, Podgorice i Banjaluke.

App takmičenje koje organizuju kompanije mts, m:tel BiH i m:tel Crna Gora je projekat koji će nastaviti da okuplja mlade ljude iz tri zemlje regiona, te nagrađivati prave vrijednosti koje oni svojim primjerom promovišu.

(A.M.)

 

Ostavite komentar