NAJPOŽELJNIJA ZEMLJA: Finska stranim radnicima nudi da isprobaju život u državi na 90 dana

0
192

Finska je primila više od 5.300 aplikacija za mjesec dana od kada je ponudila migrantski program za radnike u tehnološkoj industriji.

Oni će moći da isprobaju život u ovoj nordijskoj zemlji na 90 dana.

Zašto i kako se država na samom sjeveru Evrope sa 5,5 miliona stanovnika, pomalo nerazumljivom kulturom, nepoželjnom klimom i teško savladivim jezikom tako dobro kotira na planu poslovanja i međunarodnom tržištu rada?

Program od 90 dana probnog preseljenja u Finsku uz rad izazvao je veliko ineresovanje naročito među Kanađanima, Britancima i Amerikancima što je Helsinki učvrstilo na mapi lokacija za globalne radnike, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema programu, samo 15 radnika će dobiri priliku da testiraju život i rad u Finskoj na tri mjeseca zajedno sa svojim porodicama. Beneficije koje se nude za izabranih 15 kandidata su doček na aerodromu, pomoć u inicijalnoj orijentaciji, kurs iz finske kulture, uslovi za rad na daljinu, upoznavanje sa lokalnim mrežama trgovina i ostalih usluga – online i offline, sređeni papiri za boravak i druga iskustva u upoznavanju Finske.

Uspješni kandidati će takođe dobiti ponude aranžmana za smještaj i brigu o djeci od škole do obdaništa. Kartu će morati da plate sami, kao i smještaj, iako i za to dobijaju asistenciju, ali ako njihovo iskustvo bude pozitivno na obostrano zadovoljstvo i Finaca i radnika iz inostranstva – dobiće pomoć u procesu prijavljivanja za stalni boravak u Finskoj.

Dobri rezultati u pandemiji

U Finskoj su brojevi zaraženih korona virusom relativno mali u odnosu na ostatak Evrope. Kao uzor skandinavskih država najčešće se gleda na Švedsku, međutim u nošenju sa virusom Finska se pokazala mnogo bolje. Još u proljeće 2020, kad je broj zaraza širom svijeta naglo porastao, finska vlada je brzo reagovala i nametnula dvomjesečne restriktivne mjere zatvaranja. Putovanje u Helsinki i iz Helsinkija i okolnih područja bilo je zabranjeno. Zatvorene su škole i druge ustanove, a vrlo brzo i restorani.

Finska je prije Norveške, Danske i Švedske uvela mjere zatvaranja i tako postigla dobre rezultate u prevenciji širenja virusa.

Poverenje u finsku vladu je visoko – bilo je malo protivljenja mjerama, za razliku od ostatka Evrope. Istraživanje Parlamenta Evropske unije (EU) iz prve polovine prošle godine utvrdilo je da se 73 posto ispitanika dobro nosi sa restrikcijama.

Finska – najsrećnija zemlja na svijetu

Tri godine zaredom Finska se vodi kao najsrećnija zemlju na svijetu. U izvještaju Ujedinjenih nacija (UN) o stanju sreće na svijetu (2020 World Happiness Report) Finska je bila na prvom mjestu i 2020, prenosi Blic.

Ostavite komentar