Najveća banjalučka tvornica obilježila 17 godina rada: “Bema” živi kao porodica i čeka svoje punoljetstvo

0
204

Tvornica obuće “Bema” Banjaluka, koja ovog mjeseca obilježava 17 godina svog postojanja, počela je sa radom 2. avgusta sada već davne 2004. godine i uprkos brojnim izazovima sve uspješnije posluje i dan danas.

Da je “Bema”, na čijem čelu je tehnički direktor Marinko Umičević, izrasla u uspješno i respektabilno preduzeće govori I podatak da je na početku zapošljavala svega 50 radnika, a da je danas u “Beminim” pogonima oko 1.200 radnika, što je za 24 puta više zaposlenih. Uporedo sa brojem zaposlenih, povećavala se i proizvodnja i izvoz, a “Bema” je izrasla u preduzeće koje je ponos Banjaluke i Republike Srpske, u kojoj nikada za svih 17 godina plata radnicima nije kasnila ni jedan dan.

Marinko Umičević, tehnički direktor “Beme”, rekao je u izjavi za banjaluka.net da su za svih 17 godina postojanja ovog uspješnog kolektiva redovno plaćeni porezi i doprinosi, te da je do sada donirano, odnosno poklonjeno na desetine hiljada pari cipela. Da je “Bema” primjer društveno odgovorne firme, lijoj društvenoj odgovornosti mnogo doprinosi I njen tehnički direktor, I poznati humanitarac Marinko Umičević, pokazuje i činjenca da ova fabrika već 15 godina kupuje knjige djeci svojih radnika za osnovnu i srednju školu.

“Čestitam svojim radnicima i vlasnicima tvornice obuće “Bema” Martinu Žilniku i Benjaminu Fugini, pa i bez lažne skromnosti samom sebi jer mi smo jedno od rijetkih preduzeća koje je nastavilo da radi. “Bema” je jednim dijelom nastavila da radi u prostorijama bivše Tvornice obuće “Bosna”, otvorili smo pogon u Mrkonjić Gradu koji ima 350 radnika , počeli smo sa domaćom proizvodnjom, doduše stidljivo, ali svakim danom sve više”, rekao je Umičević i dodao da je “Bema” jedno od najmodernijih preduzeća u regionu po pitanju opreme, ali je to još uvijek daleko od onoga što žele. Prema njegovim riječima, bez mašine nema produktivnosti,a u svijetu industrije obuće se sve više uvode roboti, ring sistemi koji rade bez radnika, automati koji mijenjaju i deset radnika.

“Nažalost, mi smo još daleko od toga, ali uz podršku Vlade Republike Srpske i privrede idemo korak po korak u nabavci nove opreme jer ne idu zajedno fićo i mercedes. U ovom vremenu kovida, poduzeli smo sve preventivne mjere, pa kažu da je teže ući u “Bemu” nego UKC, tako da smo imali dosta sreće, a nadamo se da će po pitanju kovida tako i ostati”, naveo je Umičević.

Prema njegovim riječima, “Bema” godišnje pravi preko dva miliona pari cipela, od toga 99,9 odsto čini izvoz, odnosno poslovi dorade.

“Na 1.200 radnika “Bema” ima deset režijskih radnika u upravi, iscijedili smo vodu iz drenovine, došli smo do neto prosjeka plate od 750 KM plus prevoz i topli obrok što je nedovoljno za život, ali mi u privredi platu zarađujemo, mi platu ne dobijamo. Mi ne možemo dekretom i šupljom pričom da povećamo platu, ali trudimo se i uspjeli smo da bude redovna, da plata za ovih 17 godina u “Bemi” nikad nije zakasnila ni dan, da radnik “Beme” ima privilegiju da moze podići kredit u bilo kojoj banci I 38 raznih trgovačkih firmi koje se utrkuju da naprave ugovor sa “Bemom”, poručio je Umičevi i izrazio nadu da će “Bema” i u narednim godinama nastaviti ovim tempom, uz podršku Vlade Republike Srpskre i premijera Viškovića. Pored toga, on se za dobru saradnju zahvalio i Privrednoj komori Republike Srpske koja je, kako kaže, stalno bila uz njih.

“Mi smo u “Bemi” zadržali tradiciju kao nekada da svaki radnik dobije kalendar, olovku, upaljač za Novu godinu. Takođe, pšodjelimo 450 paketića za djecu, uz veseli dan i priredbu. Uvijek smo na usluzi svojim radnicima i u dobru i u zlu. Mislim da smo mi u “Bemi” jedna porodica, a kada smo zajedno onda smo jaki, a moramo da budemo i složni”, rekao je Umičević i čestitao “Bemi” I radnicima srećnu godišnjicu uz nadu da sledeće godine “Bema” postane punoljetna.

N.Sp.

 

Ostavite komentar