TALAČKA KRIZA U PERUU: Starosjedioci zatočili, pa oslobodili 150 turista

0
491

Grupa peruanskih starosedelaca oslobodila je oko 150 turista koje su držali u zatočeništvu u znak protesta protiv vlade zbog 40 slučajeva izlivanja nafte, javlja Rojters pozivajući se na izjave lokalnih zvaničnika i jednog od oslobođenih turista.

Pripadnici starosedelačke grupe Kuniniko iz provincije Loreto u amazonskoj prašumi Perua držali su zatočene turiste među kojima su bili i američki i britanski državljani, a čime su želeli da podignu svest o izlivanju nafte u lokalnu reku.

Nezavisna služba javnog branioca Perua saopštila je u objavi na Tviteru da su nakon dijaloga sa njima predstavnici zajednice Kuniniko prihvatili zahtev da ljudi budu pušteni.

Među otetima su navodno bili jedna trudnica, jednomesečna beba i nekoliko starijih ljudi.

Turisti su bili na brodu kada su ih otmičari presreli i zatvorili.

Gardijan prenosi da je autohtono stanovništvo na brodu držalo peruanske i strane turista, uključujući američke i evropske državljane i najmanje tri britanska, u najvećoj amazonskoj regiji Perua, Loretu.

Votson Truhiljo, vođa zajednice rekao je ranije da žele da tom akcijom skrenu pažnju Vladi, da ima i Peruanaca i stranaca, oko 70 ljudi.

Truhiljo je rekao da je njegova grupa preduzela “radikalnu meru” u pokušaju da izvrši pritisak na Vladu da pošalje delegaciju da proceni ekološku štetu od izlivanja 2.500 tona sirove nafte u reku Kuniniko.

Autohtone zajednice su prethodno blokirale tranzit svih plovila na reci u znak protesta protiv izlivanja, koje je izazvalo pucanje naftovoda Norperuano.

Vlada je 27. septembra proglasila 90-dnevno vanredno stanje u regionu, koji je dom zajednica Kuniniko i Urarinas i gde živi oko 2.500 starosedelaca.

Naftovod Norperuano dug 800 kilometara, u vlasništvu državne kompanije Petroperu, izgrađen je pre četiri decenije za transport sirove nafte iz regiona Amazona do Piure.

Prema Petroperuu, izlivanje je rezultat namernog preseka cevovoda.

(RTS)

Ostavite komentar