NAKON SERIJE ZEMLJOTRESA: U okolini Petrinje pojavile se velike rupe, seizmolozi u čudu

0
213

Novi potres magnitude 3 prema Richteru osjetio se jutros na području Banije. Dodatno su se aktivirala brojna klizišta, a rupe koje su nastale u zemlji nakon svakog su potresa sve veće.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” kako potresi na Baniji još nisu prestali, ali seizmička aktivnost slabi što je i očekivano. Naglasio je kako će podrhtavanje trajati još mjesecima, ali će potresi biti slabiji.

Kuk je kazao kako stanovništvo na Banovini osjeti i slabija podrhtavanja tla, a ostali stanovnici Hrvatske koji su udaljeni od epicentra mogu osjetiti potrese veće od dva stupnja po Richteru.

Istaknuo je kako će seizmolozima novi uređaji koje su dobili od vlade pomoći da sve podatke koje dobiju uspiju analizirati.

“Još smo u procesu postavljanja svih instrumenata. Do sada smo odradili dobar dio posla, ali još uvijek razmještamo seizmografe koji su kompliciraniji”, poručio je.

Kuk je rekao kako pojava vrtača nije poznata seizmolozima.

“Ne postoje nikakvi pisani tragovi, čak ni usmene spoznaje kod naših starijih seizmologa. Za nas je ovo nešto novo”, naglasio je.

Prof. dr. sc. Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta istaknuo je kako se pojava vrtača može svrstati u fenomen. Naglasio je kako nije uobičajeno da se nakon potresa tlo tako ponaša.

“Takvi oblici pojavljuju se na područjima sela Mečenčani, te Borojevići zbog specifične geološke građe”, rekao je.

Dodao je kako najveća urušna vrtača na Banovini ima promjer 30 metara, a otvorila se 6. siječnja između 12 i 14 sati, te je njezin promjer tada bio deset metara.

(N1)

Ostavite komentar