NAPAD U JUŽNOJ KOREJI: Lider vladajuće partije udaren čekićem u glavu

0
214

Lider vladajuće stranke u Južnoj Koreji primljen je danas u bolnicu nakon što ga je nepoznata osoba udarila u glavu dok je bio u kampanji za predsjedničke izbore, koji se održavaju ove sedmice.

Naime, neizvjesna trka između Li Dža Mjunga iz vladajuće Demokratske stranke i Jun Suk Jeola iz konzervativne opozicione Stranke narodne snage odrazila se na visokih 37 odsto odziva među licima koja su već glasala u odsustvu. Predizborne ankete pokazuju da borba nikad nije bila neizvjesnija, a kampanja prljavija.

Onaj ko pobijedi na izborima zakazanim za 9. mart na predsjedničkoj funkciji će zamijeniti aktualnog liberalnog predsjednika Mun Džae Ina, koji je došao na vlast prije pet godina zahvaljujući glasovima mladih birača, kojima se sada primarno obraćaju oba predsjednička kandidata.

Ipak, da je borba uzavrela svjedoči i jučerašnji napad na lidera demokrata Song Jang Gila, još jedan događaj koji obilježava kampanju punu skandala, gafova i taktike ocrnjivanja političkih protivnika.

Naime, Song je dobio udarac u glavu manjim predmetom nalik čekiću. Napao ga je muškarac koji je nosio tradicionalnu odjeću i koji mu je prišao s leđa, prikazano je u video-snimku koji su demokrate postavile na YouTube.

Policija ispituje neidentifikovanog napadača (70), koji je priveden na licu mjesta. Neki južnokorejski mediji prenose da je riječ o starijem jutjuberu, koji je u jednoj ruci držao čekić, a u drugoj selfi štap.

Zvaničnik Demokratske stranke Park Min Su rekao je da Song ima četiri-pet šavova i da će vjerovatno ostati u bolnici tokom noći.

Stranka je u saopštenju najoštrije osudila napad na Songa, navodeći da predstavlja ozbiljnu prijetnju demokratiji.

“Nasilje šteti demokratiji, to nikada ne može biti prihvatljivo”, izjavio je predsjednički kandidat demokrata Li na drugom skupu u gradu Busanu i poželio Songu brz oporavk.

Inače, još kada je 15. februara započela 22 dana duga zvanična kampanja bilo je jasno da će biti napetija od ranijih. Danas, kada je sve ušlo u završnu fazu, situacija je pred ključanjem jer su ulozi veliki.

Najviše od tome govori podatak Galupovog istraživanja, koje je nedavno objavljeno, a prema kojem su dva vodeća kandidata bukvalno jedan iza drugog. Naime, tada je Li Dža Mjung imao podršku 38,3 odsto birača, dok je Jun Sok Jeol imao podršku od 39 odsto birača.

Daleko iza njih su An Čeol Su iz manje opozicione centrističke Narodne partije i Šim Sang Jung iz takođe opozicione ljevičarske Partije pravde.

(Agencije)

Ostavite komentar