NAUČNICI OTKRILI: Postoje tri ključne godine u kojima ljudi najintenzivnije stare

0
239

Mladi naučnici Greg Braun i Mič Mofit stekli su veliku popularnost i na TikTok-u jer žele da naučnim otkrićima na zabavan način dopru do mlađe populacije. Nema sumnje da su uspjeli, prati ih više od milion ljudi. Ovoga puta tema je bila starenje. Mič je otkrio jednu zanimljivost o ljudskom tijelu – kad najbrže stari.

Prva faza je najviše iznenadila. Njegovo otkriće postalo je viralno, jer milioni nisu ni slutili da ona nastupa mnogo ranije nego što se očekivalo. Postoje tri ključne godine u kojima starimo – 34, 60 i 78. godina.

“Ne znamo zašto se to događa, ali naučnici su saznali da se u tim godinama oko 1.300 belančevina u krvi odjednom mijenja. Dakle, sve do 34. godine relativno su stabilni i dosljedni, a onda se događa velika promjena”, rekao je Mič i dodao:

“Između 34. i 60. godine ponovno su dosljedni, a onda slijedi velika promjena. Isto važi i za 78. godinu. Zapravo, naučnici mogu da pogode nečiju starost gledajući samo njihovu krv. Griješe jedino kada je neko izrazito zdrav. Ako se bližite spomenutim godinama, pripremite se”, dodao je.

Prvi znaci starenja javljaju se na koži. Obično se prvo pojavljuju fine linije, a zatim vremenom postaju primjetne i bore, gubitak volumena i gubitak elastičnosti. Iako je to prirodno, postoji nekoliko razloga koji dovode do prevremenog starenja kože i na njih možemo da utičemo. Koža stari usljed kombinacije fakora, unutrašnjih i spoljašnjih.

(mondo.ba)

Ostavite komentar