NE ŽELI PODJELE: Berluskoni odustao od kandidature za predsjednika Italije

0
174

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni odustao je danas od trke za izbore za predsednika zemlje planirane za iduću nedelju, mada je rekao da je prikupio dovoljno glasača da postane šef države.

Berluskoni (85) rekao je u saopštenju da se posle mnogo razmišljanja opredelio da učini još jedan korak na putu nacionalne odgovornosti. Medijski mogul pozvao je svoje pristalice da ne glasaju za njega.

Berluskoni koji je preživeo seks skandale i presude o fiskalnoj proneveri rekao je da ne želi da njegovo ime bude razlog za polemike i podele koje zemlja sebi ne može da priušti u vreme pandemije.

Mogućnost da on osvoji sedmogodišnji predsednički mandat, što je položaj koji treba da pruži neku vrstu moralnog kompasa naciji i predstavlja nacionalno jedinstvo, već je izazvala proteste ranije ovog meseca u Rimu.

Poslanici u parlamentu kao i specijalni regionalni elektori treba da počnu sa tajnim glasanjem u ponedeljak za izbor budućeg italijanskog predsednika.

Berluskoni je rekao da namerava da nastavi kao vođa italijanske partije desnog centra Forca koju je osnovao pre tri decenije i da osigura da specijalni predsednički „veliki elektori“ izaberu nekog ko može da dobije veliki konsenzus u parlamentu.

On je takođe insistirao na tome da premijer Mario Dragi treba da ostane na tom položaju. Dragi, bivši šef Evropske centralne banke, vodi vladu jedinstva, ali je ukazao da je zainteresovan da postane naslednik predsednika Serđa Matarele čiji mandat ističe 3. februara.

S obzirom na nekoliko stotina glasova kojim raspolažu Berluskoni i njegovi desničarski saveznici u Parlamentu, insistiranje Berluskonija da Dragi ostane na mestu premijera moglo bi da iskomplikuje bilo koji pokušaj Dragija da postane predsednik.

Berluskoni je nedeljama ispitivao svoje konzervativne saveznike kao i poslanike iz partija centra da vidi da li ima dovoljno podrške da bude izabran.

Potrebna je dvotrećinska većina glasova u prve tri runde glasanja u parlamentu, što znači da je malo verovatno da bi pobednik mogao rano da se pojavi, pošto nijedan politički blok nema tako veliku podršku.

U četvrtoj rundi potrebna je prosta većina glasova za izbor predsednika. Tokom prethodnih predsedničkih izbora prošlo je više dana pre nego što je određen pobednik.

(Agencije)

Ostavite komentar