“NEISKRENI SAVEZNICI”: Turski ministar kritikovao SAD nakon napada u Istanbulu

0
208

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu oglasio se nakon napada u Istanbulu te se naročito osvrnuo na ponašanje država koje se ocjenjuju kao turski saveznici u borbi protiv terorizma.

Tokom govora, Soylu je izjavio kako će Turska znati odgovoriti na napad u Istanbulu.

“Znamo kakvu poruku žele da nam prenesu oni koji sprovode ovu akciju. Dobili smo poruku. Ne brinite, mi ćemo zauzvrati platiti više. Mislim da je ključno ocijeniti poruku saučešća koju su danas uputile Sjedinjene Američke Države. Odgovor na ovu poruku će se pojaviti vrlo jasno”, rekao je Soylu.

U nastavku, on se još jednom osvrnuo na turske saveznike, a njegova poruka je protumačena kao svojevrsna kritika onima koji podržavaju kurdske organizacije.

“Neiskrenost naših tzv. saveznika, posebno onih koji nam izgledaju kao prijateljski nastrojeni, koji ili skrivaju teroriste ili im daju mogućnost za djelovanje u područjima koje okupiraju, te im šalju novac iz senata, više je nego očigledna”, zaključio je Soylu.

Turski zvaničnici su u nedjelju navečer kazali kako vjeruju da je napad izvela žena koja je, prema snimcima nadzorne kamere, sjedila 45 minuta na mjestu eksplozije na šetalištu Istiklal, a minut nakon što je otišla došlo je do eksplozije. Uz pomoć snimaka sa nadzornih kamera utvrdili su da je žena ostavila vreću sa eksplozivom i otišla.

Iako je centar Istanbula u prošlosti bio na meti terorista, do sada nijedna grupa nije zvanično preuzela odgovornost za posljednji napad.

PKK, koju je Ankara, kao i njeni zapadni saveznici, stavila na crnu listu kao terorističku organizaciju, nastavila je s pobunom za kurdsku samoupravu u jugoistočnoj Turskoj od 1980-ih.

(Klix)

Ostavite komentar