NEIZVJESNA SUDBINA: Među strancima zarobljenim tokom sukoba u Sudanu i 23 Srba

0
208

Veliki broj stranaca, među kojima i 23 državljanina Srbije, zarobljeno je u Sudanu, u kojem već nekoliko dana traju žestoke borbe.

Evakuaciju iz Kartuma, glavnog grada Sudana, u kojem od subote traju žestoke borbe između vojske i paravojnih snaga, zatražila su 23 srpska državljanina.

Šansa da oni budu izvučeni iz ove zemlje trenutno je – nula, rekao je za N1 počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Mufti.

“Razmatramo sve mogućnosti da evakuišemo naše državljane u saradnji sa drugim ambasadama i drugim diplomatskim predstavništvima. U kontaktu smo sa Ujedinjenim nacijama, Evropskom unijom, kada oni budu evakuisali svoje, gledaćemo da i mi budemo uključeni u to”, kazao je počasni konzul.

On je istakao da za sada mogućnost evakuacije ne postoji.

Kako kaže, aerodrom u Kartumu je potpuno uništen i na njega se puca već pet dana i danju i noću.

Slična situacija je i sa oko 150 državljana Njemačke koji se nalaze u toj državi. Kako prenosi “Špigl”, prvi pokušaj njihovog spasavanja koji je sproveo Bundesver nije bio uspešan.

Njemačko vazduhoplovstvo poslalo je transportni avion A400M. Uputio se u pravcu Kartuma u sredu, a u toku leta bio je primoran da sleti u Atini kako bi dopunio gorivo.

Pošto se oko aerodroma u sudanskoj prestonici i dalje vode borbe, Bundesver je bio primoran da obustavi misiju i transportni avion vrati u Njemačku, prenio je “Špigl”.

Konzul Srbije u Sudanu Mufti je rekao da stranci, pa i srpski državljani, uglavnom žive u okolini aerodroma, koji se nalazi u centru grada. Upravo u toj oblasti se već pet dana neprestano vode borbe, nema ni vode ni struje, ponestaju zalihe hrane, ali i goriva za generatore za struju.

Konzul je rekao da su se za evakuaciju obratila 23 srpska državljanina, uglavnom oni koji su se u Sudanu zadesili zbog posla.

“Imate dve vrste dijaspore. Prvo su polu-Sudanci, polu-Srbi koji imaju dvojno državljanstvo. Oni imaju i svoje familije tamo, nije nam se niko od njih preterano obratio. Drugi su oni koji su se zatekli tamo poslovno ili nakratko. Oni bi da se vrate pošto nema šta tamo da ih zadržava više. Deo njih su delovi nekih organizacija. Ili su već sa UN ili su za neke strane firme”, rekao je Mufti, prenosi B92.

On je dodao da ta grupa srpskih državljana čeka informacije o evakuaciji koju bi mogle da organizuju organizacije za koje rade.

Upitan ko bi trenutno mogao da organizuje hitnu evakuaciju iz Kartuma, Mufti odgovara – niko.

On podsjeća da je Sudan zatvorio svoj vazdušni prostor na 15 dana, uz pretnje da će se oboriti svaka letelica koja prekrši zabranu i pokuša da preleti preko sudanskog neba.

“Odakle da se evakuišeš? Na tom aerodromu nema gde da se sleti. Puca se svuda. Tri puta objavljuju primirje kojeg se ne pridržavaju uopšte”, naglasio je počasni konzul Srbije u Sudanu.

(B92)

Ostavite komentar