“Nemam ništa”: Softverski guru tvrdi da je njegovo kripto bogatstvo potpuno nestalo

0
219

Softverski guru Džon Mekafi priznao je da je slomljen jer je nestalo celo njegov kripto-bogatstvo.

– Nemam ništa. Ipak, ne žalim ni za čim – rekao je on i dodao: “SAD veruju da sam sakrio kripto. Voleo bih da jesam, ali to se raspodelilo u mnogim rukama tima, a moja preostala imovina je zaplenjena. Moji prijatelji su isparili zbog straha od povezivanja sa mnom”.

Ukoliko imate računar, sigruno ste čuli za McAfee, da to je onaj anti-virus koji vam omogućava sigurno surfovanje interenetom. Međutim, Džon je već nekoliko puta dolazio na naslovne strane američkih medija svojim ponašanjem a prošle godine je i uhapšen u Španiji zbog utaje poreza.

Mekafi bi uskoro mogao da bude izručen Sjedinjenim Državama, a presuda će narednih dana stići od španskih sudova. Ako bude izručen, 76-godišnjak će se suočiti sa sudom zbog optužbi za utaju poreza između 2014. i 2018. godine, za koje je predviđena zatvorska kazna do 30 godina.

Biznismen i njegovi saučesnici navodno su utajili više od 13 miliona dolara od šema kripto valuta, prema američkom Ministarstvu pravde.

Optužen je i za prikrivanje više od 23 miliona dolara koje je navodno zaradio pojačavanjem sedam ponuda kripto valuta na Tviteru. Američke vlasti kažu da se Džon održao kao stručnjak za sajber sigurnost i kriptovalute putem svojih tvitova, govora i uloge izvršnog direktora javne kompanije za kriptovalute.

Mekafi je dugo bio odmetnik i proveo je veći deo poslednjih nekoliko godina živeći na jahti na Karibima, doduše u bekstvu od američkih poreskih vlasti. Pojavio se u Španiji prošlog septembra i tamo je uhapšen.

(Telegraf.rs)

Ostavite komentar