VIŠKOVIĆ: Uprkos nepovoljnim okolnostima, Srpska bilježi pozitivne ekonomske pokazatelje

0
324

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predsjednicom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić.

Predsjednik Vlade upoznao je predsjednicu Saveza sindikata sa odlukom Vlade da poveća plate radnika u zdravstvu, obrazovanju i policiji, te naglasio da će, u okviru ovog procesa, uskoro biti pokrenuti i zvanični pregovori sa sindikatom.

Predsjednik Vlade Radovan Višković naglasio je da će, kako bi se stvorile pravno – formalne pretpostavke za povećanje plata u ovim sektorima, ubrzo uslijediti razgovori sa sindikatom, ali i izmjene više zakona po hitnom postupku kako bi već u julu zaposleni u navedenim sektorima primili uvećanu junsku platu.

Tokom razgovora sa predsjednicom Saveza sindikata, predsjednik Vlade ukazao je da, uprkos nepovoljnim globalnim okolnostima uzrokovanim pandemijom korona virusa, Republika Srpska bilježi pozitivne ekonomske pokazatelje, uključujući i rast broja zaposlenih i značajno povećanje prihoda od direktnih poreza.

Tokom prošle godine u Republici Srpskoj je zaposleno blizu 2.000 radnika više u odnosu na 2019, godinu, dok je u prva tri mjeseca 2021. godine prihod od poreza i doprinosa na plate povećan za 44 miliona KM.

Predsjednica Saveza sindikata pozdravila je najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, te istakla da bi se trebalo razmišljati da, uporedo s tim, dođe i do povećanja iznosa najniže plate u Republici Srpskoj.

Predsjednik Vlade ukazao je da je iz budžeta Republike Srpske, od izbijanja epidemije korona virusa do danas, isplaćeno 218 miliona KM pomoći raznim sektorima, od čega se 74,5 miliona KM odnosi na privredu.

Istovremeno, podsjetio je da je u 2020 godini iz republičkog budžeta privrednim društvima isplaćeno osam miliona KM, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi kojim je predviđena podrškla za poslodavce koji povećaju plate zaposlenim.

(Banjaluka.net)

Ostavite komentar