NEOBIČNI DEMONSTRANTI: Ko su “milioneri patriote” i zbog čega protestuju u Davosu?

0
343

Grupa milionera pridružila se protestima protiv okupljanja poslovne i političke elite na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, koji se održava od danas do 26. maja, zahtjevajući od vlada da ih oporezuju kako bi se uhvatile u koštac sa rastućim jazom između bogatih i siromašnih.

„Milioneri patriote“ zahtevaju od vlada da ih oporezuju, protestuju protiv okupljanja u Davosu

Neobični demonstranti, koji sebe opisuju kao „milionere patriote“, pozvali su svjetske lidere koji prisustvuju godišnjoj konferenciji da odmah uvedu nove poreze za bogate, kako bi se pozabavili skandalom oko troškova života koji se dešava u više nacija širom svijeta, preneo je britanski list „Gardijan“.

Dobrotvorna organizacija Oksfam nedavno je saopštila da bi rastuća nejednakost mogla da gurne još 263 miliona ljudi u ekstremno siromaštvo ove godine, što bi preokrenulo decenije napretka.

-Nečuveno je da naši politički lideri slušaju one koji imaju najviše, znaju najmanje o ekonomskim posljedicama ove krize, a mnogi od njih plaćaju izuzetno male poreze – istakli su „milioneri patriote“.

Naglašavaju da je jedini kredibilan ishod ove konferencije da se oporezuju najbogatiji.

Oporezujte delegate koji prisustvuju Davosu 2022, naveli su oni.

Protest je organizovan u trenutku kada je otkriveno da u Velikoj Britaniji ima rekordnih 177 milijardera, sa zajedničkim bogatstvom od 653 milijarde funti.

Istovremeno, predviđa se da će više od 250.000 domaćinstava u Velikoj Britaniji sledeće godine zapasti u bedu zbog rastućih računa za hranu i energiju.

Time bi ukupan broj ekstremno siromašnih porastao na oko 1,2 miliona, osim ako vlada ne pomogne najsiromašnijim porodicama, naveo je Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR).

(Agencije)

Ostavite komentar