Neregistrovana sarajevska firma i dalje radi u Banjaluci, dobija čak i tendere

0
211

Iako još uvijek nije registrovana i potpuno nezakonito radi na teritoriji Republike Srpske, sarajevska firma „GTS“ doo, koja se bavi hemijskim čišćenjem, nastavlja da posluje u još većem obimu i čak dobija i poslove na javnim tenderima.

Naime, kako smo prije skoro mjesec i po dana objavili, ova firma iz Sarajeva već mjesecima po Banjaluci dogovara i izvršava poslove, a te svoje usluge “opušteno” naplaćuje iako nije registrovana, čime nanosi štetu budžetu Republike Srpske, ali i legalnim firmama koje se bave tom djelatnošću jer im je nelojalna konkurencija.

Pojednostavljeno rečeno, ova firma iz Sarajeva je dovezla nekoliko mašina u jednu kuću u Banjaluci na kojoj nema nikakvih naznaka da se radi o nekom preduzeću i preko posrednika dogovara poslove za poznate klijente širom Banjaluke, te naplaćuje svoje usluge hemijskog čišćenja I pranja, iako nije izvršila potrebne procedure registracije, ne plaća skuplju struju kao ostali privredni subjekti, ne plaća komunalne I druge naknade za isticanje reklama, poslovnog imena I ostalih dadžbina kojima su opterećeni legalni privrednici.

Prema našim saznanjima, sjedište firme je u Sarajevu, radovi se izvode u Banjaluci, a plaćanje se vrši na račune te firme u Sarajevu, u FBiH, čime se izbjegavaju važeći zakonski propisi Republike Srpske.

Da se u ovom slučaju radi o sve ozbiljnijim poslovima, a ne sitnijim uslugama, pokazuje i spisak klijenata ove neregistrovane sarajevske firme, a to je nekoliko poznatih privatnih firmi, poznati hoteli, ali i neke od javnih institucija, poput Zavoda za stomatologiju Republike Srpske, gdje su čak „prošli“ na tenderu za radove, iako nisu registrovani.

Međutim, nakon što smo otkrili ovaj slučaj nelegalnog rada u Banjaluci i objavili tekst u aprilu ove godine, ništa značajno se nije promjenilo, samo je ova sarajevska firma nastavila da radi, usudićemo se reći, još ozbiljnije, jer sui m klijenti sve ozbiljniji, a samim tim je i zarada sve veća.

Dakle, očigledno je da ova sarajevska firma “GTS” doo ismijava i Republiku i njene institucije, ali i druge privrednike, jer ne čini ništa da svoje poslovanje uvede u legalne tokove I da posluje po važećim zakonima Republike Srpske.

Ova firma, koja dolazi iz drugog entiteta, prilikom obavljanja svojih poslova u FBiH vjerovatno uredno plaća obaveze, ali to nije slučaj u Republici Srpskoj u kojoj očigledno smatra da može da radi šta hoće. Možemo samo zamisliti kakav bi tretman imala firma iz Republike Srpske koja bi otišla u Sarajevo, smjestila svoje mašine u
privatnu kuću bez bilo kakvih obilježja i radila nelegalno nekoliko mjeseci, izbjegavajući da se registruje i da plaća obaveze kao svi drugi privrednici.

Privrednici sa kojima smo razgovarali redom pozivaju nadležne institucije da se ozbiljnije pozabave ovim i sličnim slučajevima nezakonitog poslovanja na teritoriji Republike Srpske, kako bi se ovakvim pojavama stalo u kraj i kako bi bila suzbijena nelojalna konkurencija. Prema njihovim riječima, to je moguće jedino oštrijim sankcijama i sinhronizovanim aktivnostima nadležnih institucija, koje po svemu sudeći, za sada ne primjećujemo.

(N.Sp.)

Ostavite komentar