Njemačke socijaldemokrate kritikuju CSU zbog sastanka sa Trampovim rivalom

0
213

Susret političara Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i američkog republikanskog političara Rona DeSantisa izazvao je kritike političara vladajuće koalicije u Nemačkoj, prenose mediji. Guverner Floride i potencijalni kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima 2024. godine, DeSantis je poznat kao kritičar rodne ideologije.

„Ako je politika Rona DeSantisa model za CSU, onda mogu samo da kažem: ‘Laku noć'“, rekao je komesar savezne vlade za kvir politiku Sven Leman (Zeleni). „Ovaj desničarski političar na Floridi vodi kulturni rat protiv žena i protiv lezbejki, homoseksualaca i transrodnih osoba. Njegovi zakoni predstavljaju akutnu opasnost za manjine“, rekao je Leman za medijsku kuću RND.

Liderka poslaničke grupe vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Katja Mast u susretu sa DeSantisom vidi još jedan korak nemačkih demohrišćana udesno. „Da li je CSU pronašao uzor u DeSantisu? Pristupom ovom desničarskom političaru Unija pokazuje da diše“, rekao je socijaldemokratski političar.

Bivši ministar saobraćaja Andreas Scheuer (CSU) objavio je na Tviteru fotografije delegacije CSU sa njihovog putovanja na Floridu, uključujući sastanak sa DeSantisom. Pored Šojera, na slici je i potpredsednica reprezentativnog kluba CDU/CSU Dorotea Ber.

Šojer je ukazao na „snažne strateške i spoljnopolitičke pozicije“ guvernera DeSantisa koji „jačaju transatlantsku saradnju“. Normalno je da demohrišćani neguju kontakte sa potencijalnim budućim predsednikom SAD kao što kancelar Olaf Šolc neguje odnose sa demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom, rekao je Šojer u intervjuu za T-Onlajn.

On je optužio stranke levog spektra da su „napale pre nego što su čule šta je sadržaj razgovora”. Florida je nedavno uvela zakone koji zabranjuju temu seksualne orijentacije u školama. DeSantisa se smatra glavnim konkurentom Donaldu Trampu u trci za republikanskog predsedničkog kandidata na izborima sledeće godine.

(index.hr)

Ostavite komentar