NOBILO: CIA imala tajno tijelo koje je usmjeravalo Haški tribunal

0
385

Ne treba zanemariti prvobitne procjene CIA o tome ko je koliko učestvovao u izvršenju ratnih zločina, a mislim da je strateški ured koji je postojao u Hagu, u skladu sa tim procjenama, kreirao optužnice, rekao je Anto Nobilo, poznati hrvatski advokat koji je učestvovao u suđenjima, kako Andriji Artukoviću, tako i u zastupanju generala Tihomira Blaškića na Međunarodnom sudu u Hagu.

Na pitanje voditelja emisije ATV-a “1 na 1” Marina Marinkovića da li je CIA dostavljala spisak Haškom tribunal, Nobilo je odgovorio da je to išlo posredno i sa veoma dobro razrađenom strategijom.

– Oni su imali specifično jedno tijelo za koje javnost ne zna. Dakle, postoji jedno tijelo gdje su bili diplomate, obavještajci i vrhovi tužiteljstva. To je bilo strateško jedno tijelo koje je na neki način globalno usmjeravalo rad. Optužnice su se poklapale sa procjenama CIA – kazao je Nobilo.

Nobilo je otkrio da je CIA odlučivala i koliko će koji narod dobiti godina robije.

– Tužilaštvo ipak odlučuje koga će se osuditi. To ne treba banalizovati, nije CIA procijenila koga će optužiti, nego je neke proporcije napravila, a oni su morali morali praviti te proporcije jer nema kapaciteta da se sudi svim zločinima. Kada se ne može sve zahvatiti onda se ide metodom uzoraka, a tu je uvijek umiješana u politika u pitanje koliko ćete uzoraka iz kog nacionalnog tkiva uzeti – istakao je Nobilo.

Na pitanja voditelja emisije ATV-a “1na1” Marina Marinkovića, o tome kako bi Andrija Artuković prošao, da je bio dostupan sudskim vlastima Hrvatske prije 10 ili 15 godina, gost Anto Nobilo odgovorio je da ga hrvatske vlasti vjerovatno ne bi tražile.

Kako je naveo, Hrvatska bi molila Amerikance da ne izruče jer bi bio u mogućnosti da radi političke probleme.

“Prvo ga hrvatske vlasti vjerovatno ne bi tražile, onda bi molili Amerikance da ga ne izruče jer bi bio u mogućnosti da radi političke probleme. Ali, ako bi sve to tako prošlo i ako bi bilo suđenje, teško je predvidjeti. Ne znam kako bi suđenje završilo”, izjavio je Anto Nobilo, advokat.

Podsjećamo, Artuković je bio ministar unutrašnjih poslova ustaške Nezavisne Države Hrvatske, koji je 13. maja 1941. godine propisao “Provedbenu naredbu o ustrojstvu i poslovanju ravnateljstva za javni red”, čime je van zakona stavljeno dva miliona Srba, desetine hiljada Јevreja i Roma, čime je otvoren put za genocid nad njima.

(ATV)

Ostavite komentar