NOVA KNJIGA O ŽIVOTU VOLJENOG GLUMCA: Zašto je Glogovac odbio Anđelinu Džoli i prihvatio ulogu Draže

0
237

– Vozački je polagao u Pančevu – osam puta. I tih osam puta su probudili veliki inat u njemu, pa je postao ljubitelj vožnje, i automobila i motora. I smatrao je da je sjajan vozač. Međutim, to bi rijetko koji njegov suvozač potvrdio. Obožavao je ludačke vožnje i skoro sve saputnike je dovodilo do ivice nervnog sloma. To mu je bila strast, koja je ostale plašila – piše Aleksandar Đuričić u svojoj novoj knjizi “Glogi”, o životu glumca Nebojše Glogovca, a koju je objavila izdavačka kuća Vukotić Media.

Ovo je jedna od zanimljivosti knjige, koja otkriva i zašto je Glogovac odbio Anđelinu Džoli da zaigra u njenom rediteljskom debiju “U zemlji krvi i meda” o ratu u Bosni, a opet prihvatio da bude Draža Mihailović u seriji “Ravna Gora” Radoša Bajića, šta mu je značila Crvena zvezda i koje su ga strasti, pored motora i kuvanja, još opsedale…

O jednom od najvoljenijih srpskih glumaca, u knjizi govore Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Rade Šerbedžija, Nikola Ðuričko, Nikola Pejaković, reditelji Vida Ognjenović, Paolo Mađeli, Jagoš Marković, Aleksandar Popovski.

Takođe, u knjizi govore i žene koje je glumac voleo i koje su njega volele, kumovi, prijatelji, ljudi koji su bili sa njim kada nije bio na sceni, kada se “saplitao” o sopstveni talenat i kada mu je trebalo snage da se popne na glumački tron, sa kojeg nikada nije sišao.

 

Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac, pojedine su centralne teme kojima se bavi knjiga. Glogovac je pre tri godine izgubio bitku sa fatalnom bolešću.

Lobanja, Šone, Šonsi, Glogi, Pančevac i još mnogo imena i nadimaka imao je Glogovac.

– Glogovac je bio svoj i neosvojiv, davao se kome je hteo, a zauzvrat nije tražio ništa – navedeno je u tekstu koji prati predstavljanje knjige.

Svedočenja najbližih otkrivaju nepoznate detalje iz njegovog života: kako je kao momak radio u prodavnici muzičkih uređaja, šta mu se sve dešavalo dok je stopirao od Pančeva do Beograda, zašto mu se na prijemnom ispitu na Akademiji tresla noga i kako su za sve velike uloge i najveći reditelji posle toga tražili i jurili baš njega.

U knjizi su i prvi put objavljene pjesme koje je veliki glumac pisao samo za svoju dušu.

(Tanjug.rs)

Ostavite komentar