Nova studija: Imunitet na koronavirus mogao bi biti dugotrajan

0
208

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Nature, odnosilo se na ispitivanje reakcije imuniteta nakon što prođe određeni period od zaraze

Utvrđivanje trajanja imuniteta na infekciju koronavirusa presudno je za razumijevanje toka pandemije. Za sada, kliničke studije pokazuju kako će imunitet biti dugotrajan, prenosi Nature.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Nature, odnosilo se na ispitivanje reakcije imuniteta nakon što prođe određeni period od zaraze koronavirusom.

– Postoji konsenzus da su dva glavna stuba antivirusnog odgovora imune stanice nazvane citotoksične T ćelije koje mogu selektivno eliminirati zaražene stanice, i neutrališuća antitijela, vrsta antitijela koja sprečava virus da zarazi stanice tj. plazma ćelije. Treći stub efikasnog imunološkog odgovora bila bi generacija T pomoćnih ćelija, koje su specifične za virus i koordiniraju imunološku reakciju – navodi se u istraživanju.

Presudno je da su ove posljednje ćelije potrebne za stvaranje tzv. imunološke memorije, ističu.

Dvostruka uloga

– Imunološka memorija je poseban aspekt imunološkog sistema. U memorijskoj fazi imunološkog odgovora, B (plazma ćelije) i T ćelije specifične za virus su u stanju mirovanja, ali su spremne da krenu akciju ako se ponovo susretnu s virusom ili vakcinom – piše Nature.

Također, navodi se kako B ćelije imaju dvostruku ulogu u organizmu.

– B ćelije imaju dvojaku ulogu u imunitetu: proizvode antitijela koja mogu prepoznati virusne proteine ​​i dijelove tih proteina mogu predstaviti određenim T ćelijama, ili se razviti u plazma ćelije koje u velikim količinama luče antitijela. Memorijske ćelije plazme mogu se održavati decenijama, ako ne i cijeli život, u koštanoj srži čovjeka – pojašnjavaju istraživači.

Istraživači su, u sklopu istraživanja, prihvatili izazov identificiranja plazma ćelija kod osoba koje su se oporavile od koronavirusa.

– Memorijske ćelije plazme su rijetke, a one specifične za određeni uzročnik bolesti očito će biti izuzetno rijetke. Ipak, Turner i kolege otkrili su memorijske plazma ćelije koje su lučile antitijela specifična za šiljasti protein koronavirusa kod 15 od 19 osoba, otprilike 7 mjeseci nakon infekcije. Značajno je to što su autori 4 mjeseca kasnije (11 mjeseci nakon infekcije SARS-CoV-2) uzeli uzorke, a broj takvih plazma ćelija ostao je stabilan kod svih analiziranih pojedinaca, osim kod jedne osobe. Te plazma ćelije nisu se razmnožavale, što ih klasificira kao dobronamjerne memorijske ćelije – piše.

Dvofazni obrazac

Istraživači su primijetili dvofazni obrazac kretanja antitijela, prilikom praćenja koncentracije antitijela protiv koronavirusa u krvnom serumu.

– U akutnom imunološkom odgovoru u vrijeme početka infekcije, koncentracija antitijela bila je visoka. Naknadno su opadala, kako se i očekivalo, jer je većina plazma ćelija akutnog imunološkog odgovora kratkotrajna. Nakon nekoliko mjeseci, koncentracije antitijela su se izravnale i ostale manje ili više konstantne na oko 10-20 posto od maksimalne uočene koncentracije. To je u skladu s očekivanjem da 10-20 posto plazma ćelija u akutnoj imunološkoj reakciji postanu memorijske plazme – navodi se u članku.

Nivo antitijela

Naglašava se da je SARS-CoV, koronavirus vrlo sličan SARS-CoV-2 koji je izvorno identificiran 2003. godine i uzrokuje teški akutni respiratorni sindrom (SARS), zabilježeno je kontinuirano prisustvo visokih koncentracija neutralizirajućih antitijela u krvnom serumu i nakon 17 godina.

Na kraju članka, navodi se kako su doktori i istraživači pokazali kako se imunitet još više može pojačati kod osoba koje su vakcinisane godinu dana nakon prebolovanog koronavirusa.

– Istraživanje pokazuje da se imunitet može još više pojačati kod rekonvalescentnih osoba vakcinacijom nakon godinu dana. To je rezultiralo stvaranjem više plazma ćelija, zajedno s povećanjem nivoa antitijela na SARS-CoV-2 koji je bio i 50 puta veći nego prije vakcinacije. Neke od plazma ćelija će vjerovatno biti ‘regrutovane’ da postanu memorijske plazme, iako to još treba formalno dokazati – zaključeno je u istraživanju.

(Avaz.ba)

Ostavite komentar