OD POSLJEDICA KORONE: Preminuo raščinjeni episkop Artemije, raniji vladika raško-prizrenski

0
185

Raščinjeni episkop Artemije, koji je nekada bio na čelu Eparhije raško-prizrenske, preminuo je u 85. godini, prenose mediji.

Prema pisanju Radija KiM, Artemije je preminuo od posledica koronavirusa, a bio je slabog zdravstvenog stanja.

On je 18. novembra primljen na infektivno odeljenje u Valjevu, a preminuo je u sanitetu tokom transporta za Beograd zbog pogoršanog stanja.

Artemije (Radosavljević) je rođen u selu Lelić. Sveti Justin Popović ga je zamonašio nakon završetka bogoslovije 20. novembra 1960. godine u manastiru Ćelije.

Po završetku Teološkog fakulteta u Beogradu, upisao je poslediplomske studije u Atini, gde je sa uspehom odbranio doktorsku disertaciju. Potom se povlači u manastir Crna Reka, gde provodi trinaest godina.

Izabran je za episkopa raško-prizrenskog u maju 1991. godine.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je 13. februara 2010. privremeno razrešio episkopa Artemija od upravljanja Raško-prizrenskom eparhijom. Razlog je bio ispitivanje finansijsko-materijalnog vođenja poslova te eparhije.

Pored toga, na teret mu se stavljalo da je nezakonito otuđio imovinu Srpske pravoslavne crkve tako što je je jednom Albancu prodao poslovni prostor za 150.000 evra.

Sveti arhijerejski sabor SPC je na redovnom prolećnom zasedanju 2010. godine razrešio i umirovio episkopa Artemija. Episkop Artemije je zadržao vladičanski i arhijerejski čin, ali bez prava upravljanja eparhijom.

Od juna 2010. živio je u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori. Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 19. novembra 2010, oduzet mu je episkopski čin, i vraćen je u čin običnog monaha.

Uprkos tome što mu je oduzet episkopski čin, monah Artemije se predstavljao kao “episkop raško-prizrenski u egzilu”.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je 25. maja 2015. pozvao na jedinstvo. Nakon negativnog odgovora, Sabor ga je izopštio 28. maja 2015.

(RTS)

Ostavite komentar