“ODBIJA DA OSUDI PUTINA”: Kopredsjednica SPD-a traži isključenje Gerharda Šredera

0
184

Visoka zvaničnica vladajuče Socijaldemokratske patije Nemačke (SPD) Saskija Esken javno je zatražila da bivši kancelar Gerhard Šreder bude isključen iz partije jer odbija da osudi ruskog predsednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu.

„Gerhard Šreder godinama radi samo kao biznismen i mi moramo da prestanemo da ga posmatramo kao bivšeg državnika i kancelara“, rekla je Esken, jedna od dva kopredsedavajuća SPD, stranke aktuelnog kancelara Olafa Šolca.

Kako prenosi Politiko, ona je u intervjuu za jedan nemački radio rekla da je za to da Šreder napusti partiju i navela da su već pokrenute neke procedure kako bi se olakšao njegov odlazak.

“One se vode u skladu sa statutom SPD, ali naravno da postoje ozbiljne prepreke za isključenje iz partije”, reklal je Eskens.

Politiko podseća da je Šreder, koji je bio nemački kancelar od 1998. do 2005. godine, pod pritiskom da da ostavku na sve visoke funkcije koje ima u ruskim energetskim kompanijama i da javno osudi Putina, što je on do sada odbijao da učini.

(Agencije)

Ostavite komentar