Umičević apeluje da naknadu dobiju i zaposlene majke sa četvoro i više djece

0
114

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, a iznad svega veliki humanista i dobar čovjek, uputio je danas dopis predsjedniku Vlade RS, Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS i predsjedniku Narodne skupštine RS, a koji se odnosi na odluku da nezaposlene majke sa četvoro i više djece u Republici Srpskoj primaju naknadu u iznosu od 750 KM, dok je bar jedno dijete maloljetno.

“Pozdravljam odluku Vlade RS, ali kao tehnički direktor ‘Beme’, koja zapošljava preko 14.000 radnika, i kao predsjednik Izvršnog odbora Udruženja tekstila, kože i obuće  od toga veliki broj žena koje imaju četvoro i više djece, a u ‘Bemi’ ih ima sedam, smatram da bi trebalo omogućiti da te žene rade i ostvare pravo na tu naknadu”, rekao je Umičević, koji je ovim po ko zna koji put pokazao da je veliki čovjek, koji uvijek misli na svoje radnike i na sve one koji su ugroženi i kojima treba pomoć. On je dodao da je u razgovoru s tim radnicama zaključio da bi one htjele da ostvare pravo na naknadu od 750 maraka, a neke bi nastavile i da rade.

“Djeca rastu i jedno drugo čuvaju, a treba živjeti sa 750 KM. Pošto se sutra na sjednici NS RS usvaja taj zakon, moj prijedlog je da, ukoliko je izvodljivo, majkama sa četvoro i više djece koje žele i mogu da rade dozvolimo rad četiri sata i da ostvare pravo na tih 750 KM. Već se vrši pritisak na poslodavce da te majke rade na crno, što je nama neprihvatljivo, i da ne bismo išli u sivu zonu smatram da bi ljudski i humano bilo da ukoliko neko želi uz tih 750 KM, radi pola radnog vremena i zaradi pola plate i plaćene doprinose”, predložio je Umičević.

On je dodao da bi to bilo na obostranu korist, i države i radnica, čime po ko zna koji put dokazuje svoju odgovornost i brigu o svojim radnicama, majkama, ženama, odnosno porodici, na čemu mu mnogi mogu pozavidjeti.

(N.Sp.)

Ostavite komentar