ORBAN: Švedska i Finska šire laži o Mađarskoj, ne čeznemo da oni uđu u NATO

0
380

Mađarski parlamentarci ne izgaraju od želje da ratifikuju ulazak Finske i Švedske u NATO, jer vlasti tih zemalja šire „besramne laži“ o Mađarskoj, izjavio je danas premijer Viktor Orban radiju „Košut“.

Orban je saopštio da je zatražio od frakcije „Fides – Hrišćansko-demokratska narodna stranka“ da podrži ulazak Švedske i Finske u NATO i da je Vlada poslala taj predlog u parlament.

„Međutim, poslanici nisu baš entuzijastični, iskreno rečeno. Deo njih govori da ukoliko Finska ipak postane članica NATO biće u direktnom kontaktu sa Rusijom u dužini od preko 1.000 kilometara. Posmatrajući situaciju u Ukrajini, vojni potencijal je visok i svakako treba razmisliti da li je to dobro“, rekao je Orban, prenosi Sputnjik.

Drugi deo poslanika, istakao je Orban, smatra da moramo da razmenimo par reči sa Fincima i Šveđanima jer ovako neće ići: traže da ih podržimo, a šire otvorene laži o Mađarskoj, o pravima, demokratiji i životu u našoj zemlji.

„Kako neko želi da postane naš saveznik u vojnoj organizaciji, a istovremeno besramno širi laži o Mađarskoj. Zato hajde da ih pozovemo na prijateljski razgovor i upitamo: kako tako. Parlament ide u tom pravcu“, kazao je Orban.

Prema njegovim rečima, Budimpešta u principu podržava članstvo Švedske i Finske u NATO, ali je pre toga potreban ozbiljan dijalog, pošto Mađarska ima pravo da zahteva isto poštovanje kakvo iskazuje prema drugima.

Glasanje o ratifikovanju zahteva Švedske i Finske za ulazak u NATO u parlamentu Mađarske planirano je od 6. do 9. marta. Mađarska i Turska su jedine članice NATO koje još nisu odobrile ulazak Švedske i Finske.

(Agencije)

Ostavite komentar