OSNIVAO JUL, FORMIRAO PSG: Preminuo Zoran Čičak, poznato lice beogradske političke scene

0
181

Zoran Čičak, osnivač Jugoslovenske levice (JUL) i jedan od osnivača Pokreta slobodnih građana (PSG), preminuo je danas iznenada u 60. godini. Tragičnu vest potvrdila je njegova supruga Tanja na Tviteru i zahvalila se građanima na izrazima saučešća.

Nekadašnji političar bio je jako aktivan na Tviteru, te se korisnici ove mreže opraštaju od njega.

Čičak je završio Pravni fakultet u Beogradu 1985. godine, a 1990. na istom fakultetu stekao je zvanje magistra pravnih nauka. Od 1987. do 1991. obavljao je poslove urednika u Centru za idejni rad Saveza socijalističke omladine Beograda.

Od 1992. do 1995, profesionalno je bio angažovan u političkom životu tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, prvo kao potpredsednik Saveza komunista – Pokreta za Jugoslaviju u Srbiji, a zatim kao osnivač i član prve Direkcije Jugoslovenske levice (1994 – 1995).

Na parlamentarnim izborima 1993. bio je kandidat za poslanika na listi Udružena levica, čiji je nosilac bio profesor dr Dragomir Drašković, ali nisu uspeli da uđu u Skupštinu Srbije, piše Istinomer.

U JUL-u je smenjen u leto 1995. Pričao je da je pomogao Mariji Milošević da napravi TV Košava.

„Smenjen sam iz rukovodstva JUL u leto 1995, nekoliko meseci uoči Dejtona. Tadašnji Miloševićevi saradnici, vrhuška SPS Borisav Jović, Mihailo Marković i Milorad Vučelić, nisu voleli moja javna predviđanja da će biti smenjeni kao ratni huškači, pa su izvršili pritisak da me smene. Uspelo im je. Ali to im nije pomoglo da izbegnu sudbinu koja im je bila namenjena, kako je duhovito napisao Dragan Bujošević. Posle toga nisam ušao ni u jednu drugu stranku, a nisam prihvatio ni pozive da se vratim u JUL. Moj prijatelj Ranko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore, rekao je te godine u jednom intervjuu: ‘Video sam da je JUL izgubio jugoslovenski karakter onda kada je iz njegovog rukovodstva isključen Zoran Čičak'“ rekao je Zoran za Newsweek 2017. godine.

Od 2001. do 2003. obavljao je, kako ističe, dužnost generalnog direktora kompanije „Euro–Balkan Enterprisa d.o.o“.

Na Tviteru i svom blogu često je komentarisao i aktuelne događaje, kritikujući poteze aktuelne vlasti.

Čičak je juna ove godine bio pozvan da da izjavu u svojstvu građanina, nakon tvita objavljenog posle izbora za mesne zajednice u Novom Sadu.

Na svom tviter nalogu tada je objavio: “Svaka mesna zajednica da zaduži jedan snajper… Da bi utakmica bila fer“.

(nova.rs)

Ostavite komentar