OSTAJE BEZ PLATE OD 7.000 EVRA: Zorana Mihajlović izbacuje Danicu Drašković iz vrha NIS-a

0
229

Dragutin Matanović, jedan od troje srpskih članova u Odboru direktora NIS, poslao je 4. novembra 2020. pismo Vladi Srbije, kojim obaveštava premijerku Anu Brnabić da će oni odgovarati o svom radu samo Vladi, a ne i resornoj ministarki (Ministarstvo rudarstva i energetike) Zorani Mihajlović, saznaje Kurir.

Ovaj dopis je, prema rečima našeg izvora, bio inicijalna kapisla da Mihajlovićeva pretrese biografije i učinak srpskih članova u Odobru direktora NIS i potom predloži Vladi njihovu smenu.

Zakuvalo se

– Matanović je u ime troje srpskih članova u Odboru direktora NIS: Danice Drašković, Dejana Radenkovića i u svoje ime, poslao dopis Vladi, a za premijerku Anu Brnabić, da će oni podnositi račune samo Vladi, a ne i Mihajlovićevoj. To je bilo početkom novembra, kada je Mihajlovićeva već objavila „rat“ direktorima javnih preduzeća da će morati transparentnije da vode svoje poslove – kaže izvor našeg lista i dodaje:

– Manje od mesec dana posle tog Matanovićevog dopisa, Ministarstvo rudarstva i energetike je zatražilo smenu svih srpskih članova u Odboru direktora NIS, jer su, kako je navedeno, dugo na pomenutom položaju, a učinak nije zadovoljavajući.

Matanović u razgovoru za naš list potvrđuje da je poslao dopis u Nemanjinu 11.

– Moje pismo upućeno premijerki Vlade Srbije napisano je na osnovu Poslovnika o radu Vlade i drugim zakonskim odredbama – navodi Matanović, a na pitanje zašto je baš sada poslao pismo, ali i šta kaže na Mihajlovićkine izjave da je vreme da srpski članovi budu promenjeni jer su dugo na tim pozicijama, a nema nekog učinka, on je poručio:

– Sve činjenice će biti u našem izveštaju Vladi. Neke stvari u vezi s poslovanjem NIS biće mnogo jasnije.

Sa druge strane, Mihajlovićeva, u razgovoru za Kurir, kaže da svako može da piše Vladi, ali da je kristalno jasno koje su čije obaveze.

– To je poznati obrazac ponašanja, isto kao i (Dušan) Bajatović. Za njih je najbolje, tako su navikli, da nikom ne polažu račune, pošto za sve ovo vreme, sve godine koje predstavljaju Srbiju u NIS, nikad nisu podneli izveštaj o svom radu, niti resornom ministarstvu niti vladi. Ministarstvo će svakako zatražiti dodatna pojašnjenja – ističe Mihajlovićeva i pojašnjava:

Ne odustaje

– A pismo, svako može da piše Vladi, samo jasno se znaju obaveze svakoga, pa i njihove. I nije samo to, mnogo bolje su mogli, mnogo bolje, i verujem da se i sami slažu da je vreme da se osveži srpski deo u NIS. Verujem da znaju da je Srbija na prvom mestu, a ne njihova primanja i drugi interesi. Kao što i predsednik kaže – čista energija, nova krv, više elana.

Inače, prema rečima našeg izvora, Vlada će u narednih mesec i po dana odlučivati o predlogu ministarstva da se srpski članovi u Odboru direktora NIS smene.

Danica Drašković nije odgovarala na pozive.

Evo zašto se bore za NIS

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Danica Drašković, kao član u ovom telu NIS, ima mesečnu naknadu od 771.000 dinara, dok Matanoviću svakog meseca legne na račun 6.670 evra. Radenković je svoja primanja prijavio Agenciji, ali je zatražio da ona budu u registru koji nije vidljiv javnosti.

Pored abnormalnih apanaža, članovi Odbora direktora NIS imaju na raspolaganju i kartice za gorivo, reprezentacije…

(Kurir)

Ostavite komentar