Osumnjičeni za krađu 8,7 miliona maraka, a krivično gone sudiju

0
348

Supružnici Enes i Mahira Hajdarević iz Sarajeva, koji su skupa sa Jovankom Kabanicom suvlasnici firmi KATV HS d.o.o. kao i HKB NET d.o.o. oštetili su svoju poslovnu partnerku za oko 8,5 miliona maraka izdavanjem fiktivnih računa za nepostojeći zakup i preusmjeravanjem naplate korisničkih računa za kablovsku televiziju na firmu sa kojom ona nema nikakve veze.

Ovo tvrdi Aco Kabanica, Jovankin suprug, koji u svom pismu poslanicima u Parlamentu BiH ističe da su ih Hajdarevići godinama unazad pljačkali tako što su naplaćivali nepostojeći zakup, a korisnike preusmjeravali da račune za kablovsku televiziju plaćaju na M&H Company d.o.o. koja je u njihovom isključivom vlasništvu, piše Srpska Cafe.

Kabanica u svom pismu navodi da su protiv Hajdarevića podigli tužbu kojom traže da im se vrati ukradeno, ali da oni ne biraju sredstva da pritisnu pravosudne institucije kako bi sabotirali proces i spriječili nadoknadu štete. Upravo zbog toga, piše on, u takvoj situaciji Hajdarevići su pronašli sebi saradnike u pravosudnom sistemu.

– Njihovi saradnici sada krivično gone tužioca koji istražuje Hajdareviće, kao i sudiju koji treba donijeti presudu i natjerati ih da nam se ukradeno vrati. Za angažovanje takvih saradnika osumnjičeni će imati na raspolaganju budžet od osam miliona ukradenih maraka koje mogu potrošiti na plaćanje pomagača – navodi Kabanica.

On je istakao da je parlamentarcima pojasnio da su određeni tužioci nezakonito pomagali licima pod istragom, sa ciljem da ih obustave i tako im omoguće da zadrže nezakonito stečenu imovinu.

Kabanica navodi da postupajući tužilac korektno vodi istragu protiv bračnog para Hajdarević zbog nezakonitog prisvajanja tuđeg novca i da je ona trenutno u zaključnoj fazi, dok istovremeno teče i sudski postupak za vraćanje odštete za počinjeno djelo.

– Hajdarevići su do zadnjeg momenta vjerovali da nijedan sudija i tužilac u Sarajevu neće od njih zahtijevati da vrate novac i da neće podići optužnice protiv njih. Istovremeno su vješto prikrivali da su pored novca uzetog Jovanki Kabanici oduzeli novac još jednom “nesrpskom” manjinskom suvlasniku u KATV HS d.o.o. Abazu Fadilu iz Sarajeva. Vidjevši da postupajući tužilac koji provodi istragu protiv Hajdarevića i postupajući sudija u procesu za vraćanje oduzetog novca nisu nasjeli i da vode istragu i sudski proces po zakonu, a ne po Hajdarevićevom “nacionalnom kriterijumu”, čemu je u prilog išlo i vještačenje sudskih vještaka, postalo je jasno da na sudu i tužilaštvu postoje nepobitni dokazi o tome koliko je novca je bilo oduzeto, kada, kako i gdje. Po vještačenju to zbirno iznosi preko osam miliona KM – tvrdi Kabanica.

O ovom slučaju pitali smo i Opštinski sud u Sarajevu, kao i Federalno tužilaštvo Federacije BiH. U pitanjima koje smo poslali sudu, između ostalog, u kojoj fazi postupka je proces protv Enesa i Mahire Hajdarević po tužbi Jovanke Kabanice, te da li je sudu poznato da tuženi krivično gone sudiju koji protiv njih vodi proces.

Tužilaštvo smo pitali da li je bilo žalbi na rad Kantonalnog tužilaštva u slučaju Jovanka Kabanica protiv Enesa i Mahire Hajdarević i ko se žalio, te šta je do sada učinjeno po pitanju žalbe.

Odgovore na ova pitanja do zaključenja teksta još nismo dobili, te ćemo ih objaviti čim stignu.

(Srpska Cafe)

Ostavite komentar