Ozren Petković: Cilj da Petrovo do 2030. godine bude u redu razvijenih lokalnih zajednica

0
251

Ozren Petković na čelo opštine Petrovo je došao 2012. godine i od tada su u ovoj lokalnoj zajednici realizovani brojni projekti poput uređenja Trga Nemanjića u centru Petrova, kilometara novih asfaltnih puteva, izgradnja objekta ambulante porodične medicine u Karanovcu, izgradnja šest novih mostova.

“Kad sve saberem i oduzmem moram reći da sam prilično zadovoljan sa onim što je urađeno u proteklom periodu, uz konstataciju da uvijek treba i više i bolje”, rekao je Petković u intervjuu za Načelnik.net.

Petrovo

Načelniče, možemo li napraviti paralelu, kakav je život u Opštini bio 2012. godine, a kakav je danas?

PETKOVIĆ: Realizovani su brojni infrastrukturni projekti poput uređenja Trga Nemanjića u centru Petrova, kilometara novih asfaltnih puteva urađenih uz podršku Vlade Srpske, međunarodnih organizacija i naših građana, izgradnje trotoara u Petrovu i Kakmužu, izgradnje objekta Doma kulture u MZ Kakmuž, važni projekti u oblasti vodosnabdijevanja, izgradnja objekta ambulante porodične medicine u Karanovcu, izgradnja šest novih mostova, sanacija oštećenja sprečkog mosta u Petrovu, adaptacija i uređenje svih školskih objekata, dogradnja i opremanje školskog objekta u Karanovcu, izgradnja stambenih jedinica za porodice poginulih boraca kao i spomenika poginulim borcima te novčana pomoć članovima boračke populacije.

Sprečki most

Nastavili smo organizovanje tradicionalnog međunarodnog Ozrenskog planinarskog maratona, jedine manifestacije ovog tipa u BiH, manifestacije „Izbor sportiste godine“, pokrenuli smo nove manifestacije poput „Ozrenske jeseni“, „Gospojinskih dječijih radosti“, „Dječije Nove godine“ i drugih, koje se uspješno organizuju već više od pet godina. Sve ove godine u sklopu pronatalitetne politike stipendirali smo određeni broj studenata iz naše opštine,  subvencionisali smo troškove  prevoza za učenike  naših škola, obezbjeđivali novčane poklone za svu novorođenčad, izgradili nekoliko dječijih igrališta širom opštine, trenutno gradimo vrtić za naše najmlađe sugrađane, koji će biti prva  javna ustanova ovog tipa od osnivanja naše opštine.

Ozrenski planinarski maraton

Ozrenski planinarski maraton

Nije izostala ni pomoć privrednicima, poljoprivrednicima, sportskim organizacijama, udruženjima građana, kulturno-umjetničkim društvima i svima onima koji na bilo koji način doprinose, kako prosperitetu naše opštine, tako i njenom predstavljanju u granicama naše zemlje i van njih.

Puno je urađeno na opremanju i uređenju Turističke zone Kaluđerica, gdje je već za prodaju pripremljeno četrdesetak placeva za vikendice, a njih šest već su dobili svoje vlasnike. Ono što je svakako pozitivno obilježilo protekli period jeste izgradnja i puštanje u rad savremenog banjsko-turističkog kompleks „Terme Ozren“, koji je za nepunih godinu dana rada već postao veoma tražena destinacija za turiste iz cijele BiH.

Uporedo sa nabrojanim i još niz pozitivnih dešavanja u proteklih 8/9 godina, mi smo na žalost imali i nekoliko prirodnih katastrofa zbog kojih smo u više navrata morali proglašavati vanredna stanja. Poplave, grad, olujni vjetrovi, iza sebe su ostavljali višemilionske štete, tako da je to značajno uticalo na cijelu lokalnu zajednicu. Imali smo i situaciju da je sa radom prestao privredni subjekat koji je zapošljavao oko 350 radnika, što je bio veliki udarac za cijelu opštinu. Međutim, sve kad saberem i oduzmem moram reći da sam prilično zadovoljan sa onim što je urađeno u proteklom periodu, uz konstataciju da uvijek treba i više i bolje.

Turističko naselje Kaluđerica

Pandemija korona virusa uzrokovala je društveno-ekonomski poremećaj na svjetskom nivou. Kakva je situacija u Petrovu, koliko je korona virus poremetio planove kada je u pitanju realizacija planiranih i započetih projekata?

PETKOVIĆ: Na žalost ni naša lokalna zajednica nije ostala pošteđena posljedica pandemije. Umanjenje budžetskih prihoda, a s druge strane neplanirani rashodi za pomoć stanovništvu i privredi u uslovima pandemije, svakako je jedna od najvećih, posebno zbog činjenice da je opština Petrovo nerazvijena opština sa budžetom koji ne prelazi tri miliona konvertibilnih maraka. Negativne posljedice ogledaju se i u otežanom radu privrednih subjekata, a pandemija je indirektno negativno uticala i na planiranu dinamiku prodaje placeva i početak gradnje u Turističkoj zoni Kaluđerica.

Migraciona kretanja dovela su do negativnog prirodnog priraštaja u većini lokalnih zajednica u BiH. Kakva je situacija u Petrovu? Na koji način zadržati mlade ljude ostaju i osnivaju porodice ovdje?

PETKOVIĆ: Ako se vratimo deset godina unazad vidjećemo da se broj novorođenčadi konstantno kreće između 40 i 55. Za sada tu nismo primijetili značajne promjene, ali je činjenica da se iz godine u godinu povećava broj mladih radno sposobnih ljudi koji zbog boljeg zaposlenja odlaze u inostranstvo. Dobra je stvar što su još uvijek porodice većine ovih naših sugrađana u svojim domovima na teritoriji naše opštine i nadam se da će tako ostati u ubuduće. Već sam napomenuo koja su to budžetska izdvajanja u sklopu pronatalitetne politike, a još moram dodati da ćemo mi, ili u sklopu projekta Vlade Srpske ili samostalno, ići u projekat izgradnje stambenih jedinica za mlade bračne parove, gdje bi kvadratni metar stambenog prostora bio po cijeni koja je daleko niža od tržišne. Idejno rješenje već imamo, radimo projektno-tehničku dokumentaciju i nadam se da ćemo u što skorije vrijeme i realizovati ovu ideju.

Mehanizacija za poljoprivrednike

Poznato je da Petrovo posjeduje velike prirodne potencijale za razvoj poljoprivrede. Koliko se ulaže u ruralni razvoj, podršku poljoprivrednim proizvođačima?

PETKOVIĆ: Ja sam već pomenuo da mi iz budžeta svake godine izdvajamo određena podsticajna srdstva za poljoprivrednike, prije svega za mljekare u sistemu organizovanog otkupa mlijeka, za proizvođače krastavca kornišona i proizvođače malina. Skupa sa Udruženjem poljoprivrednika „Poljopriovrednik 04“ a uz pomoć resornog ministarstva Vlade Srpske ili međunarodnih organizacija, realizovali smo nekoliko projekata kroz koje smo radili na osnaživanju poljoprivrednih gazdinstava. U ovogodišnjem budžetu podsticajna sredstva planirana su i za svinjogojstvo, kozarstvo, peradarstvo, ovčarstvo i pčelarstvo. Cilj nam je da pomognemo postojećim proizvođačima ali i podstaknemo neke nove, mlade ljude, da iskoriste preduslove koji  ovdje sigurno postoje, za bavljenje nekom od grana poljoprivrede.

Terme Ozren

Koliko su iskorišteni turistički potencijali opštine, s obzirom na to da su pored prirodnih resursa kultura i tradicija značajan turistički potencijal Petrova?

PETKOVIĆ: Pomenuta izgradnja „Termi Ozren“ napravila je prekretnicu u razvoju turizma na našem prostoru i mi benefite tek očekujemo u narednom periodu. Svakako će to značajno uticati na još brži razvoj vjerskog turizma, jer mi imamo manastir Ozren, zadužbinu Nemanjića iz 14. vijeka, koji godišnje posjeti nekoliko desetina hiljada vjernika i turista. Pozitivni efekti sigurno će biti bilježeni i u oblasti seoskog turizma, puno više posjetilaca imaće i brojne destinacije širom naše opštine, poput kupališta, izletišta, uređenih planinarskih staza, lovišta i ribolovišta. Posebno pozitivan efekat očekujemo kada je u pitanju nastavak projekta Turističke zone Kaluđerica, gdje nam je ključni zadatak pronalazak investitora za gradnju hotelskog kompleksa.

Asfaltiranje lokalnih puteva – Projekat “Marka na marku”

Opština Petrovo unazad nekoliko godina realizuje projekat „Marka na marku“, usmjeren na asfaltiranje javnih lokalnih puteva po principu 50% opština, a 50% građani. Koliko ste zadovoljni odzivom građana, kakvi su rezultati na terenu?

PETKOVIĆ: Taj projekat se pokazao kao jedan od najboljih primjera saradnje građana i lokalne uprave, jer smo upravo zahvaljujući njemu asfaltirali kilometre lokalne putne mreže. Uvijek podržimo svaku inicijativu i prijavu građana na javni poziv za ovaj projekat, jer njihov trud i prikupljena vlastita sredstva svakako zaslužuju podršku budžeta opštine. Tako će sigurno biti i u godinama koje su pred nama.

Koji su to ključni izazovi za opštinu Petrovo u narednom periodu?

PETKOVIĆ: Ono na čemu ćemo raditi i uložiti maksimalan trud u narednom periodu jeste, prije svega, obezbjeđivanje novih radnih mjesta, kako bismo što više sugrađana zadržali u mjestu življenja. Već imamo zainteresovanog kupca za pomenuti privredni subjekat koji je u prethodnom periodu prestao sa radom, te se nadam da ću uskoro sa vašim čitaocima moći podijeliti lijepu vijest po tom pitanju. Takođe, razvoj turizma jedan je od ključnih zadataka za naredni period a svemu je preduslov dobra putna i komunalna infrastruktura, tako da će posla biti, što bi naš narod rekao, preko glave. Ali vjerujem da ćemo se uspješno izboriti sa svim izazovima i ostvariti naš strateški cilj, a to je opština Petrovo do 2030. godine u redu razvijenih lokalnih zajednica Srpske.

(Aldijana Mirković)

Ostavite komentar