PATRIJARH PORFIRIJE: Referendum na Kosovu dogodio se na Vidovdan 1389. godine

0
231

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Kosovo, ne samo kolijevka srpskog naroda, već i kivot prepun moštiju svetih, i da je dio Srbije.

“Referendum na Kosovu izvršen je 1389. godine na Vidovdan i Kosovo je naprosto za nas, ne samo kolevka našega naroda, to je i kivot prepun moštiju svetih”, istakao je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije je naveo da u ovom trenutku, fizički, država nije prisutna tamo u punom smislu te riječi, ali da je “suštinski Kosovo dio Srbije”.

“Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas, nego je to zaista za nas tema našega identiteta. Ja sam potpuno siguran da, bez obzira na real-političke okolnosti koje nisu ni najmanje naklonjene našem narodu, i naša država čini sve diplomatskim i strateškim metodama kako bi se, pre svega, sačuvao mir i kako bi se učinilo što više za dobro našeg naroda”, istakao je patrijarh srpski za RTS.

On smatra da niko patriotski raspoložen ne može pomisliti da Kosovo nije dio Srbije.

“Šest vekova je Kosovo molitvena priča, molitvena tema za nas Srbe i posle šest vekova mi smo ostali na Kosovu i Kosovo je ostalo unutar Srbije. Prema tome, razgovarati o zajedničkom životu da, ali sve mimo toga i izvan toga, što se tiče Crkve, bilo bi odricanje od našega bića”, naglasio je patrijarh Porfirije.

On je podsjetio da je postao monah u Dečanima.

Njegova svetost je rekao da je, po ustoličenju, prvi osjećaj i dominantni osećaj koji ga je držao nekoliko dana i još uvek nije prestao da traje jeste osećanje straha pred velikim izazovima, ali i bremenom koje, u principu, nosi bilo koji patrijarh.

On je naveo da će njegovo biti da u ime svih iznese ono što je na dobro i što je na korist srpskom narodu, Crkvi i državi, ali i svim članovima Crkve širom planete.

(Srna)

Ostavite komentar