Petra Manojlović – jedina dama među smjenskim rukovodiocima u kompaniji „Alumina“

0
471

Ovaj veoma zahtijevan posao, sa još četvoricom kolega obavlja na najbolji način, a sve u cilju uspješnog procesa proizvodnje u kompaniji „Alumina“.

„Posao koji obavljam zahtijeva skoncentrisanost, pažnju, pribranost. Imam dobru saradnju sa kolegama sa kojima radim i jednostavno mi smo tim koji se nadopunjuje, gdje svako obavlja svoj dio posla, što čini jednu cjelinu. Mislim da na ovom radnom mjestu nije lako raditi, ali ako imaš dobru ekipu, dobar tim sve se to fino ukomponuje i organizuje“, kazala je Manojlovićeva.

Jedina dama među smjenskim rukovodiocima primjer je da u kompaniji „Alumina“ nema podjela na muške i ženske poslove, te da su zalaganje i rad osnovni principi koji bi trebali biti vodilja ka ostvarenju cilja.

„Poslije odrađenog pripravničkog vidjela sam da je to skroz druga priča, da se tu pronalazim i da mi nije bio problem to što je muški kolektiv i što sam ja jedina žena u proizvodnji. Dobila sam radno mjesto koje i danas obavljam, glavni smjenski rukovodilac. Skoro dvadesetak godina sam na ovom radnom mjestu i jednostavno sam se tu pronašla. Čini mi se da sam tu svoj na svome, da imam sklonosti ka tome i da jednostavno mogu da komuniciram s ljudima, istovremeno na više pozicija, da ih saslušam, uputim na poslove, da organizujem posao i da sve funkcioniše kako je zamišljeno i kako se očekuje“, navodi ona.

Svojom odgovornošću u poslu kao i prirodnom pozitivnošću Petra je izgradila prijateljski odnos kako sa kolegama tako i sa svim odgovornim licima u tehnološkom procesu.

„Imam dobru saradnju sa kolegama sa kojima radim. Mi smo tim koji se nadopunjuje i koji obavlja svako svoj dio posla, pa to uvezujemo u jednu cjelinu. Mislim da na ovom radnom mjestu nije lako raditi, ali ako imaš dobru ekipu sve se to fino organizuje“, smatra Manojlovićeva.

Svaki novi dan sa sobom nosi i nove izazove. Ipak najveća odgovornost i organizacija posla je nakon 15 časova, iako radni dan glavnog smjenskog rukovodioca traje 12 časova.

„ Radno vrijeme je 12 sati, od 7 do 19 časova dnevna smjena i noćna od 19  do 7 časova ujutro. Uglavnom se naviklo. Drugačije ne bih mogla da radim“, kaže ona.

Situacije, kao i uslovi nisu isti. Bilo je situacija koje su zahtijevale pravovremenu reakciju, ali timski rad uz iskustvo i znanje kao rezultat su imali uspjeh.

„5.januara nam se desilo da nam ispadnu tri kompresora jedan za drugim. Vrijeme je bilo jako loše, pa je malo teže bilo i organizovati ljude da dođu, ali se nekako uspio rijesiti problem bez posljedica po proizvodnju. To je samo jedan od momenata koji mi je ostao u sjećanju. Takođe smo jednom ostali bez električne energije, ali pošto imamo rezervna napajanja i to smo riješili“, prisjeća se Manojlovićeva.

Snažna, odlučna žena za koju rukovodeća pozicija ne predstavlja poteškoću svojim znanjem i dalje daje doprinos razvoju kompanije „Alumina“ u čijoj će istoriji biti upamćena kao druga žena na mjestu glavnog smjenskog rukovodioca.

Ostavite komentar