“PLANINU ĆEMO BRANITI TIJELIMA”: Mještani protiv iskopavanja na Ozrenu

0
245

Dok afera Rio Tinto trese Srbiju, malu općinu Petrovo na planini Ozren, u blizini Doboja, uznemirila je vijest o mogućoj eksploataciji nikla, kobalta i litija. Mještani svjedoče kako su pod okriljem noći prokrčeni šumski putovi i osvanule bušotine. Tomu će se, dodaju, suprotstaviti vlastitim tijelima.

Bušotine su na više lokacija. Na Ozrenu se ne traži nafta, ali traži nikl. Letke su po selu podijelili aktivisti firme Medeni brijeg… Od mještana se, kažu traži da svoju zemlju prodaju.

“Moja kuća nema cijenu. Ne znam, niko na ovo ravnodušan nije… Treba narod ustati, reći ovome dosta je. Nekada ljetos oni su dolazili, vršili površinska iskopavanja, analize. U mom dvorištu su momci dolazili, nisam ja to smatrao, kažu uzimaju uzorke za geološke analize, nije bilo priče o niklu, o ovome, o onome”, rekao je Ognjen Stjepanović iz mjesta Petrovo na Ozrenu.

Priča o iskopavanju nikla nastala preko noći

Priča o iskopavanju nikla razvila se preko noći. Mještani kažu da se sve radilo u tajnosti, te da su o istraživanjima slučajno saznali. Dok jedni emotivno govore o svojoj rodnoj zemlji, drugi, zasad u manjini – bi je ipak prodali.

Većina stanovnika Sočkovca potpisala je peticiju protiv iskopavannja na Ozrenu. Trinaest od 15 odbornika u Skupštini Petrova izglasalo je odluku o obustavljanju istraživanja, te od Ministarstva energetike RS traže da preispita zakonitost izdatog rješenja „Medenom brijegu”.

“Ali ćemo dovesti i mi svoje stručnjake, ne znamo mi ništa o tome…Mi koji cijeli život pečemo rakiju i sijemo pšenicu. Nego da vidimo, pa ako se nađe kompromis, pa bude sve ok što da ne, ali 90% nas navodi zasad da je sve ono najgore”, rekao je Dušan Sarić.

Nada Mikelini ima drugačiji stav: “Može samo preko mene mrtve. Ako treba sa ovim ću narodom ići, kao ih i ovih 46 godina, iću pred mašine, lijegaću, pa nek drobi”.

Doboj “za”

Susjedni Doboj ipak je dao podršku projektu istraživanja. Bijeljina je, suprotno-odbila istraživanje litijuma u Suvom Polju. Premijer RS u čijem rukama je vruć krompir kaže da neće dozvoliti štetan uticaj po zdravlje stanovnika.

“Opština Petrovo bili su upoznati, dali su saglasnost, čujem da se na Skupštini pojavila priča treba, ili ne treba. TO su geološka istraživanja, to je dobro da imamo da znamo čime raspolažemo na terenu . Do same realizacije neke treba vremena i vremena. Geološka istraživanja da, ali za bilo koji projekat koji može imati uticaj na životnu stredinu i na zdravlje naših ljudi neće i nikada niko dobiti”, rekao je Radovan Višković, premijer RS.

Medeni brijeg iz Bijeljine, u vlasništvu kompanije „Lykos metals limited“, u aprilu 2021.godne je dobio dozvolu za provođenje geoloških istraživanja mineralnih sirovina na području opštine Petrovo.

Više ovakvih bušotina osvanulo je na Ozrenu. Mještani investitoru poručuju da od istraživanja neće dalje. Ako je potrebno, dodaju, planinu će braniti i sopstvenim tijelima.

(N1)

Ostavite komentar