PODRŠKA DOMAĆOJ PROIZVODNJI: Višković probao i kupio cipele u Bemi (VIDEO)

0
192

Premijer Republike Srpske Radovan Višković, posjetio je danas Tvornicu obuće „Bema“ u Banjaluci, razgovarao sa rukovodstvom o stanju u obućarskoj industriji i poslovanju tvornice, te obišao pogon i razgovarao sa radnicima.

„Danas mi je velika čast i zadovoljstvo da ugostim našeg spasioca, premijera koji je nama u obućarskoj industriji omogućio manje doprinose, što nas je i spasilo i održalo jer smo svi gotovo 100 odsto izvoznici i vezani smo za kurs marke. Ta odluka Vlade nam je bila od izuzetnog značaja, mi smo u međuvremenu kupili i opremu, ne može se opstati bez dobre mašine nema produktivnosti. Povećali smo plate, u Tvornici obuće „Bema“ smo došli do prosječne plate oko 860 KM”, rekao je tehnički direktor Tvornice obuće „Bema”, Marinko Umičević koji kaže da se danas razgovaralo i o novom iskoraku da se ne bi vratili pola koraka unazad, ali da je bilo riječi i o novim podsticajima koje daje Vlada RS.

Umičević je rekao da su uložili oko dva miliona evra u opremu u posljednje četiri godine.

“Ne mogu se porediti fićo i mercedes, bez dobre produktivnosti, bez dobre mašine nema proizvodnje. Želim da se još jednom zahvalim u ime „Beme“ i svih obućara”, rekao je Umičević i dodao da je “Bema” u prošloj godini ostvarila 12 odsto budžeta grada Banjaluka na šivaćoj igli, podsjećajući da je to industija koja dopunjava kućni budžet, ženska i najjeftinija radna snaga.

Istakao je da se svi u “Bemi” trude da rade, a da je premijer najavio da će biti novih olakšica, te dodao da su u ovoj godini planirali da naprave iskorak i dođu do prosječne plate od 1.000 KM.

“To je ostvarivo, ali nas je zatekao ovaj haos sa inflacijom.  Ali ja ne bi bio ja kad ne bi imao primjedbu. Ja sam otišao u penziju prije tri mjeseca, fabrika je privatno vlasništvo, ni vlasnici, ni radnici nisu dali da prestanem sa radom. Međutim, nema me ko zamjeniti. Imamo veliki problem sa kadrom. Tražim da imamo obućarski fakultet uz rad, jer nikada ni u bivšoj SFRJ nije bilo da se studira četiri godine redovno za obućare. Tražio sam tri godine studija uz rad. “Bema” bi odmah upisala deset studenata. Ove godine završava prva generacija učenika koji se četiri godine školuju za modelara. Ja bi njih odmah upisao na fakultet”, rekao je Umičević.

Prema njegovim riječima, cilj je da “Bema” počne da pravi svoju cipelu, koju će ponuditi Zapadu.

“Međutim, zapad to ne da, drži nas na infuziji, jer ako bi ja malo ojačao bio bi njemu konkurencija. I taj iskorak moramo napraviti u saradnji sa Vladom Republike Srpske. Razgovarali smo sa premijerom po tom pitanju, strateški cilj „Beme“ je domaći proizvod”, dodao je ovaj uspješni privrednik i istakao:

“Zabrinut sam, ja na ovu kapiju ulazim 48 godina. Na 1.200 radnika imamo samo devet u kancelarijama. Ali mi ne možemo povećati plate dekretom, uz sve poštovanje, Ranke Mišić . Niko ne voli moje radnike više od mene, ja znam 95 odsto njih kako se zovu , ko je oženjen, ko nije. Mi platu zarađujemo, ne dobijamo. Borićemo se, nema predaje”, dodao je Umičević koji sa velikim uspjehom vodi ovu banjalučku tvornicu, koja je izrasla u jednog od simbola Banjaluke.

Premijer Višković je nakon obilaska pogona, gdje se upoznao sa procesom proizvodnje, rekao da kao čovjek mora da pohvali napore radnika u „Bemi“ .

“Nije lako poslovati, ne samo na ovim prostorima, nego bilo gdje u ovoj branši, jer se radi o nisko produktivnoj industriji. Evo danas sam saznao da biste napravili jednu cipelu, treba da napravite više od 80 operacija. Neko smatra da svako može da pravi cipelu, nije baš tako”, rekao je Višković i dodao da je na sastanku bilo dosta riječi o pitanjima koja se tiču kožne i tekstilne industrije. Prema njegovim riječima, Vlada je napravila određene mjere koje su spasile i poboljšale uslove rada u ovoj oblasti.

“Svi su krenuli u nove investicije. Oni rade više od 90 odsto za poznate svjetske brendove i kompanije. Odavde mora izaći proizvod visokog kvaliteta, bez grešaka jer onda imate dupli trošak.

Ono što možemo zajedno raditi u narednom periodu je da sagledamo mogućnost da imamo što više vlastitog učešća u samom proizvodu. BiH gotovo da nema svog udjela u jednoj cipeli. Mi ćemo sagledati mogućnosti da damo šansu i bar jedan dio te cipele pravimo sami i imamo svoju sirovinu u toj vrsti proizvodnje. U njihovoj prodavnici u okviru fabrike, imali su prihod oko 500.000 KM, što znači da prostora ima. Mi imamo ljude, evo nažalost nemamo sirovinu, ali treba da učinimo sve da dođemo bar do dijela sirovine”, istakao je Višković i uputio podršku “Bemi” i obućarskoj industriji, te najavio da će već sutra na sjednici Vlade zadužiti resorne ministre po pitanju kadra koji je potreban ovoj industriji, ali i po pitanju određene vrste podsticaja koji će ovu industriju spasiti u ovom vremenu.

“Niko ne negira inflaciju, ali to nije naša krivica. Moramo da se nosimo s tim i da što je moguće više iz toga izađemo sa manje štete. Sve u svemu, velika zahvalnost, 1200 ljudi, 1.200 porodica koji dobiju platu, ali ta plata nikada nije kasnila ni jedan jedini dan. I to je ono što mi prepoznajemo i treba da podržimo”, rekao je Višković.

Višković je obišao proizvodne pogone i razgovarao sa zaposlenima. Tokom posjete “Bemi”, Višković je probao jedne cipele i na kraju ih kupio. Za ove Bemine ciepele Višković je izdvojio 72 marke, a na taj način premijer Srpske simbolično je podržao domaću proizvodnju.

Višković je pohvalio napore svih radnika i rukovodstva Beme, rekavši da nije lako poslovati bilo gdje, pogotovo u ovoj niskoproduktivnoj branši.

 

(N.Sp.)

Ostavite komentar