POMAK NA JUGU: Ruska vojska zauzela Herson, prvi veliki grad u Ukrajini

0
342

Strateški važan grad Herson na jugu Ukrajine pao je u ruke ruskih snaga, saopštili su u ukrajinski zvaničnici.

Tako je prvi veliki ukrajinski grad koji je “osvojen” od početka invazije na Rusiju.

– Ovdje nema ukrajinske vojske. Grad je osvojen – rekao je gradonačelnik Hersona Igor Kolihajev u intervjuu Njujork tajmsu.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage su se povukle iz grada prema Nikolajevu, gradu na sjeverozapadu.

Herson, grad od 300.000 stanovnika u blizini Crnog mora, sjeverozapadno od poluostrva Krim, smatra se strateškim jer bi omogućio Rusima da kontrolišu veći dio južne obale Ukrajine i potisnu na zapad prema gradu Odesi, glavnoj luci.

Herson je najveći grad koji su ruske snage zauzele u sedmici otkako je Moskva započela invaziju, piše Tajms.

Gradonačelnik je rekao da je grupa od oko 10 naoružanih ruskih oficira, uključujući komandanta snaga koje su napale grad, ušla u zgradu gradske skupštine u srijedu. Rekao je da su ga obavestili da planiraju da uspostave novu administraciju sličnu onoj u dvije separatističke enklave u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija.

Dok su ruske snage opkolile grad, ukrajinski zvaničnici su se trudili da zadrže kontrolu jer su se žrtve povećavale, stanovnici sklonili se u svoje domove, a hrane i lijekova je ponestalo.

Prema njegovim riječima, možda je ubijeno čak 300 ljudi, civila i vojnika teritorijalne odbrane.

– Pošto su ruske snage koristile oružje visokog kalibra, mnoga tijela su neprepoznatljiva – rekao je Kolihajev, što je primoralo dobrovoljce da ih sahranjuju u masovne grobnice, prenosi Blic.

(Srna)

Ostavite komentar