POVODOM 88. ROĐENDANA Nove programske aktivnosti Banskog Dvora

U Crvenom salonu Banskog dvora održana je konferencija za medije povodom obilježavanja Dana Banskog dvora 8. novembra i 88. rođendana ustanove.
0
493

Najavljen je prvi koncert novoosnovanog kamernog gudačkog orkestra „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“, skorašnje otvaranje ekskluzivne izložbene postavke „U posjeti banu“, ali i završetak adaptacije dva slikarska ateljea za potrebe realizacije rezidencijalnih programa nove programske aktivnosti Banskog dvora iz oblasti likovne umjetnosti.

Na pres konferenciji obratili su se direktor Banskog dvora Mladen Matović, dirigent Branka Radošević Mitrović, urednik likovnog programa Banskog dvora Slobodan Vidović i u ime osnivača ustanove gradonačelnik Igor Radojičić.

O svim najavljenim aktivnostima govorio je i direktor Banskog dvora Mladen Matović.

– U susret našem 88. rođendanu želim da najavim tri  nove značajne programske aktivnosti koje će obilježiti narednu sezonu. Prva od njih je osnivanje kamernog gudačkog orkestra „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“, koji će svoje premijerno predstavljanje imati upravo na Dan Banskog dvora u nedjelju 8. novembra. U pitanju je ansambl koji čine akademski muzičari sa bogatim orkestarskim iskustvom, a želja Banskog dvora je da prema uzoru na brojne kulturne centre regiona i Banjaluka dobije profesionalni gradski gudački orkestar, koji će pored uobičajenog svjetskog repertoara aktivno promovisati i stvaralaštvo domaćih autora.  Ansambl će u budućnosti djelovati pri Banskom dvoru i njegov rad će biti finansiran projektno tj. sredstvima Banskog dvora (Grada Banjaluka) i  sponzora, a naš plan je da u prvoj sezoni realizujemo četiri tematska cjelovečernja koncerta – po jedan koncert u okviru svakog godišnjeg doba – kazao je direktor Mladen matović.

Ostavite komentar