POZNAT IDENTITET: Britanskog poslanika ubio sin savjetnika premijera Somalije

0
189

Britanska policija objavila je identitet muškarca koji je u petak u crkvi nožem usmrtio konzervativnog poslanika Dejvida Ejmsa.

Riječ je o Aliju Harbiju Aliju, 25-godišnjem britanskom državljaninu porijeklom iz Somalije koji nije ranije bio poznat bezbjednosnim službama. On je u policijskoj stanici u Londonu gdje nadležni mogu da ga ispituju do 22. oktobra.

Planirao napad nedjelju dana unaprijed

Policija je ubistvo britanskog poslanika okvalifikovala kao teroristički napad, a Dejli mejl piše pozivajući se na bezbjednosne izvore, da je planiran nedjelju dana unaprijed.

Policija je sinoć nastavila da ispituje Alija, a izvori su otkrili da je napadač rezervisao mjesto na sastanku poslanika sa javnošću, nakon čega je Ejmsa izbo nožem 17 puta.

Dejli mejl navodi da je Ali sin bivšeg savjetnika za komunikacije premijera Somalije. Harbi Ali Kulane je potvrdio da je njegov sin u pritvoru nakon ubistva. On je rekao da je “traumatizovan” njegovim hapšenjem.

– Osjećam se veoma traumatično. To nije nešto što sam očekivao, nisam nikad ni sanjao o tome – rekao je.

Slavni komšiluk

Britanski tabloid navodi da je Ali ranije možda živio u Ejmsovoj izbornoj jedinici u Eseksu, ali da se vjeruje da je njegovo nedavno prebivalište bilo u Londonu, gdje policija pretresa tri adrese.

Policija ispituje Alija da utvrdi da li je povezan sa radikalnim islamskim grupama. Insajderi su Dejli mejlu rekli da Ali nije poznat MI5, iako se vjeruje da je prije nekoliko godina prepoznao Prevent, vladin program za deradikalizaciju.

Prošle noći je detektivima odobren dalji pritvor, što je omogućilo da se Ali zadrži do petka.

Policija je juče čuvala stražu ispred opštinske kuće u sjevernom Londonu u kojoj živi Ali, u ulici sa trospratnim kućama vrijednim dva miliona funti gdje su mu komšije bile radio voditelj Džajls Koren i ranije pokojni glumac Rodžer Lojd Pek, koji je tumačio ulogu Trigera u “Mućkama”.

Ejms (69), poslanik od 1983, sastajao se sa članovima javnosti svake dvije nedjelje i objavljivao detalje na svom parlamentarnom sajtu. Nedugo prije ubistva, jedan ministar je rekao Dejli mejlu da se vlada plaši talasa novih terorističkih napada dok zemlja izlazi iz pandemije kovida, zbog “epidemije uspavanih radikala” koji su proveli karantin pred kompjuterima kujući zločine.

– Bezbjednosnim službama je veoma teško da prate prije nego što napadnu – upozorio je.

(Agencije)

Ostavite komentar