Predsjednik opštine Nikšić bio na parastosu Draži Mihailoviću

0
120

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je saopštio da je njegovo neotuđivo pravo i Ustavom garantovana verska sloboda da prisustvuje službama i obredima verske zajednice, i da se tamo, kako je rekao, „moli za duše onih za koje misli da treba“.

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću je u ponedeljak bio parastos četničkom vođi Dragoljubu – Draži Mihailoviću, a na liturgiji koja je prethodila, saopštila je Eparhija budimljansko-nikšićka, bili su i Kovačević, predsednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

Kovačević je na Fejsbuku naveo da to što je u medijima navedeno da je u Nikšiću održan parastos ratnom zločincu, predstavlja „napad na verska prava i slobode građana Crne Gore“, među kojima je i on.

Predsednik nikšićke Skupštine opštine Vuković je istakao da ga je Eparhija budimljansko-nikšićka pozvala na „ktitorsku slavu“ Saborne crkve svetog Vasilija Ostroškog i da je „u svojstvu vernika“ prisustvovao liturgiji, te da u pozivu nije bilo pominjanja pomena nikome osim ktitorima i „sveštenoslužiteljima“ Saborne crkve.

Vuković se oglasio pošto je Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić ocenio da je „skandalozno“ što su Vuković i predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević u Sabornoj crkvi prisustvovali „parastosu ozloglašenom četničkom đeneralu Draži Mihailoviću“.

Episkop budimljansko-nikšićki Srpske pravoslavne crkve (SPC) Metodije je u besedi kazao daje „fascinacija zapadnim vrednostima koje se predstavljaju kao model donela mnogo zla srpskom i ruskom narodu“.

On je citirao je iz testamenta Svetog Petra Cetinjskog: „Proklet bio svaki Crnogorac, koji se odrekao majke Rusije“. Te reči, kako je kazao, sve opominju.

(Agencije)

Ostavite komentar