Preminuo Mićo Mićić

0
289

Gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, preminuo je od posljedica korona virusa, potvrđeno je “Nezavisnim”.

Mićić je preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske oko 12.10.

Mićo Mićić rođen je 6. septembra 1956. godine u Bijeljini.

Osnovnu školu je završio u Gradcu i Crnjelovu, a srednju Tehničku školu u Bijeljini. Fakultet za fizičku kulturu je završio 1981. godine u Sarajevu.

Od 1981. do 1996. godine radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Kalesiji i Srednjoj tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” u Bijeljini.

U Administrativnoj službi opštine Bijeljina počeo je da radi 1996. godine na dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilinu zaštitu i tu dužnost je obavljao do 2000. godine.

Od 2000. godine bio je ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske, a od 2003. godine ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Na lokalnim izborima 2005. izabran je za načelnika opštine Bijeljina, a na ovu dužnost je reizabran 2008. godine. Četiri godine kasnije, izabran je za prvog gradonačelnika u istoriji Bijeljine. Godine 2016. izabran je za drugi gradonačelnički mandat, odnosno četvrti mandat prvog čovjeka lokalne samouprave.

Godine 2013. načelnici i gradonačelnici opština i gradova Republike Srpske su ga izabrali za predsjednika Saveza opština i gradova Republike Srpske, a posljednje je bio na dužnosti potpredsjednika Saveza.

Od sredine 2017. do sredine 2018. godine bio je na čelu je Mreže asocijacija lokalnih uprava jugoistočne Evrope (NALAS).

Gradonačelnik Mićić je nosilac Ordena Svetog Save I i II reda koje dodjeljuje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Među ostalim priznanjima dodijeljenim gradonačelniku Mićiću izdvajaju se dvije titule najmenadžer BiH u oblasti lokalne uprave za 2008. i 2012. godinu za, kako je navedeno u obrazloženju, “izvanredan dugogodišnji doprinos razvoju opštine Bijeljina, stvaranje povoljnih uslova za razvoj biznisa i bolji život građana”.

Evropski pokret u BiH mu je dodijelio priznanje evropski načelnik Republike Srpske 2012. godine.

Dobitnik je i visokog priznanja Zlatna plaketa “Lider lokalne samouprave decenije” koje mu je 2012. godine dodijelila Internacionalna liga humanista – Liga za mir.

Bio je oženjen i otac troje djece.

(Nezavisne)

Ostavite komentar