Preminuo posljednji pilot Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva

0
238

Posljednji živi pilot Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva i učesnik Aprilskog rata Zlatko Rendulić, general-pukovnik avijacije u penziji, pilot, inženjer i doktor tehničkih nauka, preminuo je u 101. godini.

Rendulić je preminuo u subotu, 24. aprila, saopštilo je Udruženje penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije.

Rođen je 29. septembra 1920. godine u Jastrebarskom, kod Zagreba, a već sa 14 godina završava jedriličarski kurs u Vršcu da bi se 1940. godine upisao i završio pilotsku školu Jugoslovenskog kraljevskog vojnog vazduhoplovstva.

Rendulić je učestvovao u Aprilskom ratu, a poslije kapitulacije živio je i radio u Zagrebu sve do 1943. godine, kada odlazi u partizane.

Po dolasku u partizane poslat je u Italiju u školu britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva /RAF/ za obuku na “spitfajerima” za pilota lovca. Kada je postignut sporazum sa SSSR-om, on je sa grupom pilota poslat u Grozni na obuku za pilota jurišnih bombardera “iljušin” (Il-2).

Rendulić je vojnu karijeru završio u činu general-pukovnika, kao pomoćnik načelnika Generalštaba za naučnoistraživački rad.

Aktivno je letio do 1959. godine, uz kraće prekide, na 47 tipova aviona.

Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1948. godine, sovjetskoj Vojnovazduhoplovnoj inženjerskoj akademiji “Žukovski”, a magistrirao 1954. na univerzitetima Kornel i Mičigen.

Rendulić je doktorirao 1964. na Mašinskom fakultetu u Beogradu i kao redovni profesor radio u Centru za strateške studije Generalštaba JNA.

Bio je odgovoran za projekte aviona “galeb” (G-2), “jastreb” (J-21) i “kraguj” (J-20), a zatim postavljen na mjesto načelnika vazduhoplovno-tehničke službe, a od 1972. prelazi u Generalštab JNA.

Zlatko Rendulić vojnu karijeru završio je u činu general-pukovnika, kao pomoćnik načelnika Generalštaba za naučnoistraživački rad, a u penziji je bio od 1. januara 1981. godine.

Bio je predavač Aerodinamike na jugoslovenskim vojnim školama i dugogodišnji predavač u Centru za strategijske studije Generalštaba JNA.

Objavio je više od 20 knjiga iz oblasti vazduhoplovne tehnike i ispitivanja vazduhoplova, a njegovi udžbenici iz aerodinamike i teorije letenja su i danas među najboljima iz te oblasti.

Rendulić je bio član Međunarodne vazduhoplovne akademije, kao i mnogih vazduhoplovnih udruženja, te nosilac mnogih ratnih i mirnodopskih odlikovanja.

Mjesto i vrijeme sahrane biće naknadno objavljeni.

(Srna)

Ostavite komentar