Preminuo Srđan Koljević, filmski režiser i sin Nikole Koljevića

0
268

Reditelj i scenarista, Srđan Koljević, umro je noćas u 56. godini.

Srđan Koljević, filmski scenarista, reditelj i redovni profesor na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu bio je jedan od najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu i višestruki dobitnik priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija.

Rođen je 31. decembra 1966. godine u Sarajevu. Sin je ranijeg potpredsjednika Republike Srpske, poznatog intelektualca, Nikole Koljevića.

Diplomirao je na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, gdje je počeo da predaje 1999. godine.

Bio je scenarista, koscenarista i saradnik na scenariju za 12 dugometražnih igranih filmova i dva dugometražna dokumentarna filma.

Sam je potpisao dva filma po sopstvenim scenarijima – „Sivi kamion crvene boje“ i „Žena sa slomljenim nosem“.

Film „Sivi kamion crvene boje“ iz 2004. dobio je 11 međunarodnih nagrada na 40 festivala i 13 priznanja na domaćim festivalima.

Bio je koscenarista filma „Klopka“ Srdana Golubovića 2007, prvog srpskog filma koji je ušao u uži izbor za nagradu Oskar, i prvog srpskog scenarija čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu.

Radio je i kao saradnik za međunarodne odnose ispred Jugoslovenske kinoteke.

Dugo je bolovao od raka crijeva, a potom i metastaza i u više navrata prikupljana su novčana sredstva za Koljevićevo liječenje.

(nova.rs)

Ostavite komentar