Priština zabranila Dariji Kisić Tepavčević dolazak na KiM

0
224

Prištinske vlasti zabranile su ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Dariji Kisić Tepavčević da posjeti Kosovo i Metohiju, u svojstvu profesora Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Najava za posjetu poslata je na vrijeme i u skladu sa svim procedurama, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kisić Tepavčević je u sklopu svojih redovnih aktivnosti trebalo da u petak i subotu, kao profesor Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, na Katedri za epidemiologiju, održi ispit studentima treće godine, piše Tanjug.

Ona je dolazak na Kosovo i Metohiju najavila u svojstvu profesora, a ne u svojstvu ministra, navodi se u saopštenju.

“Međutim, vlasti u Prištini su bez ikakvog obrazloženja ili razloga, preko prištinskog oficira za vezu odbile da Kisić Tepavčević dozvole posjetu, kojoj Priština na ovaj način brutalno sprečava odlazak na posao”, ističe Petković.

Istovremeno, kako dodaje, bez obrazloženja je odbijena i molba grupe od 39 hodočasnika iz centralne Srbije koji su za predstojeći vikend željeli da obiđu više svetinja na Kosovu i Metohiji.

“Posredi je nastavak brutalnog kršenja postignutih sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama dogovorenih i potpisanih u Briselu između Beograda i Prištine. Skandaloznom politikom zabrana i barijera Priština po ko zna koji put demonstrira svoje anticivilizacijsko opredeljenje i jasno stavlja do znanja da se protivi svemu srpskom”, poručio je Petković.

Očigledno je, kako dodaje, da prištinski političari na čelu s Aljbinom Kurtijem nemaju valjanu argumentaciju sa kojom bi došli za pregovarački sto u Briselu sljedeće nedjelje, pa se sada služe ovakvim potezima koji direktno potkopavaju dijalog.

“Evropska unija kao garant potpisanih sporazuma i posrednik u dijalogu ne sme ostati nema na ovakve jednostrane poteze Prištine i očekujem njihovu jasnu reakciju”,, dodao je Petković.

Ostavite komentar