PRIZNANJE DANCIMA: “Druga runda” izabrana za najbolji evropski film

0
244

Danski film “Druga runda” trijumfovao je u subotu veče na online dodjeli 33. Evropskih filmskih nagrada u Berlinu, tako što je osvojio četiri glavne nagrade: za najbolji evropski film, najboljeg glumca – Mads Mikelsen, najbolji scenario i režiju – Tomas Vinterberg. Nagrada za najbolju evropsku glumicu pripala je Pauli Bir za ulogu u ostvarenju “Undine” .

Nagrade Evropske filmske akademije (EFA) dodijeljene su u kategorijama za inovativno pripovijedanje, zatim najbolji evropski dokumentarni film, otkriće godine, najbolju evropsku glumicu, glumca, scenaristu, reditelja i najbolji evropski film, a virtuelna ceremonija od dva i po sata mogla je da se prati direktno sa sajta domaćeg filmskog festivala “Slobodna zona”.

Višestruki laureat ovogodišnje dodjele Evropskih filmskih nagrada, režiser Tomas Vinterberg poznat je po svojim osviještenim i kompleksnim filmovima kao što su “Lov” (takođe sa glumcem Mikelsenom), “Treća laž” po romanu Agote Krištof i kontroverznoj drami “Proslava”, čija se pozorišna verzija prema njegovom komadu dugo igrala u Ateljeu 212.

“Veoma sam dirnut ovom nagradom za najbolji film. Hvala puno EFA, izuzetno sam ponosan jer je ovo zaista jaka konkurencija. Prije svega želim da zahvalim cijeloj mojoj ekipi, najviše glumcu Madsu Mikelsenu”, nadahnut je bio reditelj, a onda je sve rastužio saopštenjem da je njegova kćerka preminula dok je film sniman.

“Film smo realizovali u njenoj školi, bila je dio ovog projekta, posebno ju je zavolio Mikelsen, ali sudbina je tako htjela da ona više nije s nama. Jedino što na kraju vrijedi je da ovaj film u potpunosti posvetim svojoj kćerki”, nastavio je reditelj.

Domaćini večeri bili su Vim Venders, Agnješka Holand, Majk Dauni i Marion Doring, dok je svečanu ceremoniju iz muzeja “Futurium” u Berlinu vodio glumac i voditelj Stiven Gatjen.

U konkurenciji za najbolji evropski film bili su i cijenjeni naslovi “Berlin Alexanderplatz” Burhana Kurbanija (Njemačka, Nizozemska), “Tijelo Hristovo” Jana Komasa (Poljska, Francuska), “Martin Eden” Pjetra Marčela (Italija, Francuska), “Obojena ptica” Vaclava Marhula (Češka Republika, Ukrajina, Slovačka) i “Undine” Kristijana Pecolda (Francuska, Njemačka).

Najbolji glumac Mikelsen je tokom svog obraćanja istakao da je imao izuzetnu konkurenciju u glumačkoj postavi, koju je činio i hrvatski glumac Goran Bogdan za glavnu rolu u srpskom filmu “Otac” Srdana Golubovića.

“Prelijep je osjećaj izgubiti od Madsa Mikelsena, ali iskreno”, izjavio je Bogdan za hrvatske medije.

Osim Bogdana, pobjedniku Mikelsenu za najboljeg glumca konkurenciju su činili i Elio Germano, Bartoš Bielenja, Luka Marineli i čuveni holivudski glumac Vigo Mortensen.

Najbolja evropska glumica je Paula Bir za kompleksnu ulogu u psihološkoj drami “Undine”, koja je vijest primila krajnje neočekivano, iz svog doma.

“Izvinite što sam ovoliko uzbuđena, ali, znate, upravo sam saznala od vas da sam nagrađena za najbolju glumicu”, šarmantno je izjavila Birova.

Za najbolji evropski dugometražni dokumentarni film je proglašen “Kolektiv” Aleksandra Nanaua, koji je ostao zatečen, bez riječi, oduševljen nagradom i samo je istakao kolika je moć istraživačkog novinarstva kao glavna tema njegovog pobjedničkog djela.

Nagradu za evropsko otkriće od strane žirija stranih novinara i filmskih kritičara FIPRESCI osvojio je film “Sole” italijanskog reditelja Karla Sironija, dok je novoustanovljenu nagradu za inovativno pripovijedanje na filmu dobio autor Mark Kusins za dokumentarac “Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema” (2018).

Evropska filmska akademija osnovana je 1988. godine i danas je čini više od 3.800 evropskih filmskih profesionalaca sa zajedničkim ciljem promovisanja evropske filmske kulture.

Dodjela nagrada se održava svake dvije godine, a sljedeća dodjela nagrada Evropske filmske akademije biće održana u Rejkjaviku, na Islandu, 2022. godine.

(Nezavisne)

Ostavite komentar