PROFESIONALCI: Gurke iz Nepala ratuju za obe strane u Ukrajini

0
230

Videli smo da rat u Ukrajini nije ništa drugačiji od ostalih ratova jer privlači različite vojne plaćenike sa svih strana sveta. Ali nedavno je pomalo iznenadila vest da se na obe strane u Ukrajini bore Gurke, predstavnici grupe naroda tibetanskog i indijskog porekla koji naseljavaju podnožje nepalskih Himalaja.

Oni su postali poznati zahvaljujući svojim ratničkim veštinama i službi u britanskoj vojsci. Učestvovali su u brojnim ratovima, gušenju antikolonijalnih ustanaka u Indiji, Prvom i Drugom svetskom ratu i kasnijim ratovima, a prošle godine su stigli i na Kosovo i Metohiju u sastavu britanskih snaga Kfora.

Zato, iako po boji kože ne pripadaju podneblju na kome ratuju, s obzirom na njihovu tradiciju služenja u stranim vojnim snagama i odsustvu perspektive u Nepalu, ispostavlja se da nije čudno što su se pojavili i u ratu u Ukrajini.

Prve informacije o njihovom učešću pojavile su se još u martu prošle godine. Izvesni Pratam Basnet, Nepalac koji je navodno živeo u Ukrajini, na društvenim mrežama je obavestio javnost da s početkom rata nije pobegao u susedne zemlje niti se vratio kući, nego se pridružio ukrajinskoj vojsci u ratu protiv Rusije. U video-poruci rekao je da je kao pravi patriota odlučio da zaštiti suverenitet Ukrajine, da je ponosan što je deo ukrajinske vojske i dodao da je Ukrajini u ovom trenutku preko potrebna pomoć. Kao piše portal „Diplomat”, njegova priča je bila široko zapažena u Nepalu, a koliko Nepalaca se do sada našlo u ukrajinskoj vojsci – ne zna se. Jasno je jedino da dolaze kao plaćenici, a ne kao međudržavni projekat.

Početkom ovog meseca „Nepal pres” je pisao da je od polovine maja, kada je u Rusiji usvojen zakon o dobijanju ruskog državljanstva nakon godinu dana provedenih u ruskoj vojsci, na društvenim mrežama „Tiktok”, „Telegram” i „Jutjub” zabeleženo mnoštvo video-snimaka nepalskih mladića koji se pridružuju ruskoj vojsci. Pokušavajući da izbegne mobilizaciju svoje redovne vojske kako ne bi destabilizovala društvene prilike u zemlji, Rusija je prvo dozvolila da lider „Vagnera” mobiliše zatvorenike i da im oprost kazne posle šest meseci službe na frontu. Ove godine je regrutovanje zatvorenika zabranjeno, zbog čega je Prigožin negodovao posle velikih gubitaka na frontu.

U video-snimcima Nepalaca su prikazani snimci obuke, scene puta do terena za obuku, u nekima sami nepalski mladići govore da su se pridružili ruskoj vojsci. Na nekim snimcima na „Tiktoku” i „Jutjubu” mogu se naći informacije o tome kako Nepalci mogu da se pridruže ruskoj vojsci.

Kada je „Nepal pres” preko društvenih mreža stupio sa nekima od njih u kontakt, oni nisu hteli da se predstave ali su ispričali svoje priče o pristupanju ruskoj vojsci. I drugi mediji pišu da su se od 16. maja stotine Nepalaca slile u Rusiju i da su neki napustili vojnu službu u nepalskoj vojsci. Oni pričaju da sada za dobijanje državljanstva više ne moraju da znaju ruski jezik, nego da je dovoljan i engleski. Nepalci se već obučavaju na poligonima (što za njih nije zahtevno) i kažu da je oružje u Ruskoj Federaciji mnogo modernije nego kod kuće.

Zvanični Nepal se pridržava politike podrške Kijevu i navodi da je slanje vojske u misije koje nisu povezane sa UN suprotno njegovoj spoljnoj politici. Međutim, to nikada do sada ni u drugim ratovima nije zaustavilo nepalske vojnike da se pridružuju drugim vojskama, od Legije stranaca, do britanske i američke vojske.

Nepal ima dugu tradiciju slanja svoje omladine da služe kao vojnici za Britance i Indijce putem formalnih kanala. Nepalski mladići su regrutovani u britansku vojsku još od 1815. kao „britanske Gurke” i ta tradicija je nastavljena i nakon što je Indija stekla nezavisnost.

Mladi Nepalci su suočeni sa malim platama i nedostatkom posla u nepalskoj vojsci i to su faktori koji ih zahvaljujući izuzetno dobroj vojnoj obuci podstiču da krenu u ratove. Procenjuje se da se hiljade nepalskih mladića pridružilo Legiji stranaca francuske vojske, iako ne postoji zvanični sporazum između Nepala i Francuske. U SAD Nepal se takođe svrstava kao jedan od glavnih izvora imigranata koji su spremni da se pridruže američkoj vojsci kako bi dobili državljanstva.

(politika.rs)

Ostavite komentar