Promovisan peti tom “Enciklopedije Republike Srpske”

0
33

U okviru obilježavanja 30 godina postojanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ u Banjaluci je večeras promovisan Peti tom “Enciklopedije Republike Srpske”, a na ovom kapitalnom djelu radilo je više od 300 autora.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović rekao je da su u ovoj instituciji odlučni da prate svjetske tokove u nauci, dodajući da je vrh svih izdanja enciklopedija, koju nazivaju “knjiga nad knjigama”.

“Zahvaljujući Vladi Srpske i Narodnoj skupštini, koja je donijela Zakon o enciklopediji, urađeno je mnogo. Objavljen je Peti tom, a planirano je da se uradi ukupno 10 tomova i na taj način se svrstavamo u red velikih država i naroda”, rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je za 30 godina postojanja Akademije urađeno mnogo posla, te naglasio da je cilj da njeno djelovanje ne bude samo od Novog Grada do Trebinja, već od Portugalije do Vladivostoka.

“U tome i uspijevamo, što govori i podatak da smo sklopili ugovore sa 21 ustanovom međunarodnog karaktera iz 15 država Evrope i Azije”, rekao je Kuzmanović.

Potpredsjednik ANURS Dragoljub Mirjanić naglasio je da je ovo bio veliki izazov, te da će završetkom svih tomova enciklopedije, Republika Srpska dobiti ličnu kartu.

“To znači da smo ušli u svako selo, naseljeno mjesto, i to je naš grunt. Postigli smo multidisciplinarnost jer je više struka i istraživača radilo na enciklopediji”, naveo je Mirjanić i dodao da će enciklopedije biti dostupne putem promocija i posredstvom medija.

Generalni sekretar ANURS Drago Branković rekao je da je enciklopedija najveći izdavački poduhvat, koji može da radi jedna država i njene institucije.

“Posljednji tom ima 1.400 enciklopedijskih odrednica i na njemu je radio 301 autor. Nastavljamo dalje i očekujemo da će 2032. godine biti završen ovaj projekat. Mnoge velike države ne mogu da se pohvaliti da su za tako kratak period napravile takvo kapitalno djelo”, rekao je Branković.

U Galeriji ANURS večeras je otvorena i izložba “U velikom formatu” autora Jelene Mežinski Milovanović.

Ostavite komentar