PROVJERE: Gradonačelnik Odese sumnjiv Kijevu, zagovara kompromis sa Putinom

0
268

U Odesi je u ponedeljak bilo burno, jer su ruske rakete pogodile objekte energetske infrastrukture, nakon čega je grad ostao bez struje, vode i grejanja. U isto vreme u gradu se odigravala i velika kriminalna i politička afera.

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije (NABU) sproveo je opsežne pretrese, među kojima i kabineta gradonačelnika Odese Genadija Truhanova, a uhapšena su i dva lokalna biznismena – Aleksandar Granovski i Boris Kaufman, za koga dobro obavešteni ukrajinski mediji tvrde da je poslovno blizak s gradonačelnikom.

Tokom pretresa kancelarija gradonačelnika i njegovih zamenika zaplenjena su dokumenta, a istražitelji su bili zainteresovani za „kupovinu 2021. godine”. Pretresa je bilo i na drugim adresama zbog krivičnog dela grupe koja se specijalizovala za korupcionaške sheme i nezakonito otuđivanje opštinske imovine.

Zanimljivo je da je Truhanov bio jedan od malobrojnih gradonačelnika koji su se suprotstavljali inicijativama za rušenje spomenika iz vremena SSSR-a, a poslednji primer je uklanjanje spomenika Katarini Drugoj. Predsednik Volodimir Zelenski je još u oktobru naložio bezbednosnim institucijama da „provere” gradonačelnika Odese.

Tada je naredba za proveru gradonačelnika inicirana peticijom na sajtu predsednika, sa 25.000 glasova da se spomenik Katarini Drugoj sruši, ali je Truhanov imao ozbiljniji „greh” iz prošlosti zbog kojeg je stavljen na proveru. Naime, krajem avgusta on je u intervjuu za italijanski list „Korijere dela sera” izneo mišljenje da je za okončanje rata neophodno pregovarati. Rekao je da planovi ruskog predsednika Vladimira Putina uključuju zauzimanje Odese. „On je opsednut našim gradom. Ne želi da ga bombarduje kao Harkov, želi ga celog. Nisam pesimista, verujem da ćemo na kraju pobediti.

Ali rat je dug, težak. Naša ofanziva na Herson je spora, a Putin se i dalje nada da će opkoliti Odesu sa severa kako bi se povezao s Pridnjestrovljem”, rekao je on i dodao da je potrebno ići putem pregovora, a ne putem direktne konfrontacije.

„Ne želim da budem pogrešno shvaćen. Očigledno, sanjam da se vratim na naše granice 1991. godine, ali moramo da se dogovaramo korak po korak, postepeno tražimo kompromise, da izbegavamo konfrontaciju”, rekao je Truhanov.

Kabinetu ukrajinskog predsednika nimalo se nije svidelo ono što je gradonačelnik Odese poručio i postalo je očigledno da je „pogrešno” shvaćen. Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika, odgovorio je na njegov intervju na „Tviteru”, iz čega se vidi da pregovora neće biti i da je jedini način oružana borba. Na sajtu kancelarije ukrajinskog predsednika često se postavljaju peticije s različitim, čak i bizarnim sadržajima. Jedna od njih, u avgustu, bila je da se spomenik Katarini Drugoj (zvanični naziv je „Spomenik osnivačima Odese”) zameni spomenikom gej-porno zvezdi Biliju Heringtonu. Predsednik se obratio Gradskom veću Odese sa zahtevom da razmotri pitanja pokrenuta u peticiji u skladu s nadležnostima i uzime u obzir „važnost čišćenja javnog prostora od spomenika carskog i sovjetskog nasleđa”.

Posle brojnih glasanja u gradskoj kući u Odesi, odlučeno je da se spomenici osnivačima Odese i komandantu Aleksandru Suvorovu posle demontaže privremeno prebace u Muzej umetnosti u Odesi.

Baš ovih dana Truhanov je slavio jednu svoju pravnu pobedu. Evropski sud za ljudska prava doneo je odluku da su njegovo hapšenje na aerodromu Borispolj i pritvor, koji su izvršile ukrajinske bezbednosne službe – nezakoniti. Reč je o slučaju iz 2018. godine. Međutim, zbog svojih političkih stavova i ako mu se dokaže korupcija u vođenju grada, Truhanov bi se ponovo mogao suočiti sa zatvorom.

(politika.rs)

Ostavite komentar