Provocirali srpske povratnike kod Petrovca: Nepoznata lica mahala iz auta ratnim zastavama Armije RBiH

0
343

Više nepoznatih lica danas oko podne je u srpskom povratničkom selu Krnjeuša u opštini Bosanski Petrovac, iz dva vozila mahalo ratnim bijelo plavim i zelenim zastavama Armije RBiH sa ljiljanima, sa očiglednim ciljem da isprovociraju reakciju srpskih povratnika koji su te scene posmatrali, a neki od njih su i slikali i snimali mobilnim telefonima.

Ova provokacija je kod dijela mještana ovog srpskog sela izazvala osjećaj nesigurnosti i straha, dok je značajan dio onih koji kažu da se ne plaše provokatora i da su, ako su već došli, trebali da zaustave vozila i kažu šta su naumili. Ipak, ova vozila umotana u ratne zastave Armije RBiH su napravila par krugova kroz selo, i otišli su u pravcu zaseoka Zapoljak, zapadno od Petrovca, šumskim putevima u pravcu opština Bihać i Bosanska Krupa. Jedno vozilo bio je bijeli Volkswagen kamionet sa ceradom u kojem je bilo više lica, posebno u zadnjem dijelu kamiona ispod cerade i iz kojeg su se vijorile zelene i plavo-bijele ratne zastave, te Golf dva crvene boje, koji je na prozoru, ali i na haubi imao nakačenu plavo-bijelu ratnu zastavu Armije RBiH, sa ljiljanima, koja je korištena tokom posljednjeg rata.

 

Ovu neželjenu situaciju i provokaciju, slikali su i snimali lokalni Srbi, koji kažu da su ta njima nepoznata lica bila u vidno alkoholisanom stanju, te da ne znaju šta je razlog njihovog provokativnog nastupa u ovom srpskom selu u petrovačkoj opštini.

„Išli su putem Krupa-Petrovac, prošli kroz centar sela, zaustavili se ispred jedne prodavnice, kupili alkoholna pića i nastavili dalje da se vozaju, šireći te svoje ratne zastave vjerovatno željeći da isprovociraju našu reakciju. U selu ima dosta ljudi, posebno jer smo prije dva dana baš ovdje proslavili pravoslavni praznik Petrovdan, kada je i seoski zbor i okupe se stotine ljudi. Cijeli slučaj smo prijavili policiji“, rekao je ovaj mještanin Krnjeuše, koji je želio ostati anoniman i koji dodaje da se ne plaši takvih provokatora, ali da takve situacije mogu da izazovu ozbiljne incidente.

Iz policije Unsko sanskog kantona potvrdio nam je da je slučaj evidentiran i da su patrole lokalne policije bile na terenu i pretraživale ga, sa ciljem da pronađu prijavljena lica.

Prema našim saznanjima, saslušano je više očevidaca ove brutalne provokacije usmjerene ka zastrašivanju srpskih povratnika, a koji su potvrdili sve ove činjenice.

Mještani očekuju da policija USK nastavi da istražuje ovaj slučaj i obezbjedi njihovu sigurnost, pošto je pojava nepoznatih, pijanih lica, koji iz vozila mašu ratnim zastavama nije prijatna za nikoga, posebno ne za starije povratnike ili one najmlađe, koji su u strahu i koji su sve gledali sa obližnjeg školskog igrališta.

„Ovakvom pojavom, neko je očigledno želio da pošalje poruku da Srbima nije mjesto na svojim vjekovnim ognjištima, ali nadaćemo se da je ovo usamljen slučaj nekolicine pojedinaca, a ne organizovan pritisak i pokušaj zastrašivanja Srba u petrovačkoj opštini, kojih je bilo i ranije, ali posljednjih godina uistinu sve manje, pa nas ovaj slučaj posebno iznenađuje“, poručili su mještani.

(N.Sp)

Ostavite komentar