Prva žena kino-operater u prijedorskom bioskopu

0
102

Javna ustanova Centar za prikazivanje filmova Prijedor broji šest zaposlenih, od kojih je četvoro osposobljeno za posao kino-operatera, a među njima filmove u kinu “Kozara” publici pušta i Alma Semanić, prva žena kino-operater u ovom gradu.

Prijedorčanki Almi Semanić ovog mjeseca navršava se prva godina radnog staža na mjestu kino-operatera u gradskom bioskopu. Za ovaj posao kaže da je zabavan i dinamičan, ali i izazovan.

Ona je ispričala da je na početku radila na poslovima administracije i prodaje karata, a da je nakon tri mjeseca, uz pomoć kolega, savladala osnovne korake na mjestu kino-operatera.

“Iako posao kino-operatera ponekad iziskuje odricanja, vremenom postane navika. Zavoliš posao, živiš ga i uživaš u njemu. Kino, kokice, film, drage osobe oko vas i uživajte – neka bude poruka za sve buduće posjetioce našeg kina”, poručila je prva žena kino-operatera u gradu na Sani.

Semanićeva je objasnila da je za posao kino-operatera potrebno napredno znanje rada na računaru, te poznavanje rada drugih tehničkih uređaja – projektora, lampi, ozvučenja, UPS-ova.

Ona je ispričala da je od kolega slušala kako se nekada radilo, sa analognim projektorima, te kako su distributeri slali filmove kinima.

“Filmovi su stizali na šest ili više kolutova 35-milimetarskih traka koje je kino-operater sastavljao i manuelno prebacivao da bi film išao bez prekida. Distributeri su slali filmove kinima javnim prevozom ili poštom, pa onda bioskopi dalje kolegama u drugim gradovima, a danas stižu putem linka, skidaju se onlajn i učitavaju u projektor”, pojasnila je Semanićeva.

Ona je kao najljepše događaje navela proslave dječijih rođendana, školske projekcije i hit filmove kada se traži karta više, pišu Nezavisne.

“Naši posjetioci su građani Prijedora, ali i gosti iz okolnih gradova. Volim raditi sa ljudima, volim komunikaciju i posao prodaje karata ide mi veoma lako i jednostavno”, navela je Semanićeva, koja je radila i kao sekretar u prijedorskom Kulturno-umjetničkom društvu “Osman Džafić”.

Kino je, smatra Semanićeva, bilo, jeste i ostaće kultno mjesto, bez obzira na digitalno doba.

Ostavite komentar