PRVI PUT U REGIONU: Na parlamentarne izbore u Srbiji izlazi i lista “Otete bebe”

0
200

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je danas izbornu listu „Otete bebe – Ana Pejić“ za parlamentarne izbore koji će biti održani 3. aprila.

Majke koje godinama pokušavaju da pronađu decu za koju sumnjaju da su im ukradena odmah nakon rođenja, napravile su “Pokret otetih beba – promena sistema” i izlaze na izbore, objavili su ranije mediji u Srbiji.

Očekuju veliku podršku naroda da će biti rasvetljena javna tajna da se bebe u porodilištima poglašavaju mrtvim i ulazak u Skupštinu vide kao jedini način da dođu do dokumenata koja će ih odvesti do svoje dece, istaknuto je tada.

Rodila je devojčicu, a rekli su joj da je izgubila dečaka – ovako počinje samo jedna od mnogih tragičnih priča koja je obeležila živote nekih roditelja u Srbiji.

– Mnogi su nelegalnim putem ušli u trag svojoj deci, ali ne smeju da o tome govore javno – kaže Ana Pejić, predsednica Udruženja nestalih beba Vojvodine, čije je dete, kako navodi, ukradeno pre 33 godine u Sremskoj Mitrovici.

– Nijedna partija do sada nije smela ili htela da zaviri u to zmijsko gnezdo. Niko do roditelja nema hrabrosti da tako nešto uradi. Mi smo ljudi na kraju života, nemamo više šta da izgubimo, rešili smo da nađemo decu – priča Pejićeva.

Roditelji navode da su nakon decenija borbe prinuđeni da povedu političku kampanju, jer nijedna vlast za njih nije imala sluha.

– Zbog nečinjenja države izlazimo na izbore, ovo je odgovor. Mi smo prinuđeni da uđemo u politiku, mi znamo gde se nalazi arhiva o našoj deci – kaže predsednica Pokreta Ljiljana Stevanović.

Planiraju da obiđu celu Srbiju. Kako navode, za 50 godina skoro pola miliona beba proglašeno je mrtvim.

– Puno roditelja je uspelo da nađe decu na raznorazne kriminalne načine, oni to jako kriju čak i od mene i ne smeju da izađu u javnost. U bolnici su mi kazali da je moj sin umro treći dan po rođenju, ali ja sam rodila žensko – dodaje Pejićeva.

(Danas, Južne vesti)

Ostavite komentar