Pupovac i SDSS na komemoraciji za Srebrenicu u Saboru Hrvatske

0
289

U Saboru Hrvatske održana je komemoracija povodom obilježavanja “Dana sjećanja na genocid u Srebrenici”.

Komemoraciji su prisustvovali i članovi kluba Samostalne demokratske srpske stranke, predvođeni Miloradom Pupovcem.

To je prepoznao i direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić koji se oglasio povodom Pupovčevog čina.

“Na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici u Saboru Hrvatske prisustvovali su predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke. Nakon što su se majke Srebrenice poklonile žrtvama Jasenovca, ljudi su danas uzvratili poštovanje. Pričajte o njima, a ne o onima koji slave genocid”, rekao je Suljagić.

Incijativu za održavanje komemorativnog skupa dala je saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Sabor bošnjačkih asocijacija Republike Hrvatske i Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske, a pokrovitelj je bio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Na komemoraciji su prisustvovali saborski zastupnici, predstavnici državnog vrha, sudske vlasti, vjerskih zajednica i zagrebačke gradske uprave.

“Srebrenica nam pruža snažnu povijesnu lekciju, a to je da su mržnja i ekstremizam siguran put u tragediju, da se miroljubivo i napredno društvo može graditi jedino na vrijednostima suživota tolerancije i prihvaćanja različitosti”, rekla je na komemoraciji zastupnica albanske, bošnjačke, slovenske, crnogorske i makedonske manjine Emina Lekaj Prljaskaj.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je i da je “ratni zločinac uvijek ratni zločinac, bez obzira iz kojeg je naroda”.

“Jedan presuđeni ratni zločinac, kako sam kaže, ne žali za svime što je napravio i tvrdi da bi to sve opet ponovio, svaku sekundu. Ovo su strašno okrutne stvari i ne smijemo to prešutjeti”, kazao je Malenica, jasno aludirajući na izjave Darija Kordića.

Hrvatski sabor je 2009. godine proglasio 11. jul kao “Dan sjećanja na genocid u Srebrenici”, a istu odluku iste godine donio je i Evropski parlament te se od tada komemorativni skup održava u Hrvatskom saboru pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora.

(Klix)

Ostavite komentar