Putin pokrenuo inicijativu da BRIKS iduće godine održi sportske igre u Rusiji

0
221

Ruski predsednik Vladimir Putin je izdao nalog vladi da izradi predloge za održavanje sportskih igara u kojima će učestvovati zemlje članice BRIKS-a, a koje bi trebalo da se održe. u Rusiji.

Predlozi bi trebalo da budu sačinjeni i predstavljeni pre 1. jula, a sprovođenje naloga bi trebalo da nadgleda premijer Rusije Mihail Mišustin.

Ruski ministar sporta Oleg Maticin je 2. maja na sastanku vlade sa predsednikom Putinom predložio da Igre BRIKS-a 2024. budu održane na ruskom tlu.

„Predlažemo da se u 2024. godini, kada Rusija bude predsedavajuća BRIKS-a, Igre BRIKS-a organizuju u našoj zemlji. Smatramo da je ovaj događaj veoma relevantan, s obzirom na perspektivu proširenja platformi BRIKS-a u smislu novih država članica”, rekao je tada Maticin.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je 28. februara 2022. izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da zabrani sportistima iz Rusije i Belorusije da učestvuju na međunarodnim turnirima, navodeći kao razlog situaciju u Ukrajini, prenosi Sputnjik.

Izvršni odbor MOK-a je na sednici 25. januara 2023. godine izneo predlog da se pojedinim sportistima iz Rusije i Belorusije dozvoli učešće na međunarodnim sportskim turnirima, ali samo pod određenim uslovima.

(politika.rs)

Ostavite komentar