PUTIN: Ruska vojska korak po korak oslobađa Donbas

0
274

Ruska vojska ispunjava sve zadatke, korak po korak oslobađajući Donbas, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Tokom specijalne vojne operacije, naši vojnici, zajedno sa borcima Donbasa, časno ispunjavaju svoju dužnost, boreći se za Rusiju, za miran život u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Oni jasno ispunjavaju sve postavljene zadatke, korak po korak oslobađajući Donbas”, rekao je Putin na forumu “Armija – 2022”, prenela je agencija RIA Novosti.

Predsjednik Rusije pozvao je saveznike i partnere Rusije da učestvuju u zajedničkim vojnim vježbama, prenio je TASS.

Putin je naglasio da su takve vježbe važne za podizanje vojne veštine i unapređenje kvaliteta vojne uprave.

Prema njegovim riječima, mnogi primjerci ruskog oružja nove generacije su više godina, pa čak i više decenija ispred oružja drugih zemalja.

“Od posebnog interesa su modeli i sistemi nove generacije koji su orijentisani ka budućnosti i koji će odrediti budućnost oružanih snaga. To se tiče naoružanja visoke preciznosti i robotike i sistema zasnovanih na novim fizičkim principima. Mnogi od njih su godinama, a možda i decenijama ispred drugih zemalja. Po taktičko-tehničkim karakteristikama značajno ih nadmašuju”, istakao je Putin.

On je naveo da Rusija visoko cijeni svoje saveznike i istomišljenike na različitim kontinentima.

Predsjednik Rusije je rekao da te države biraju suveren, samostalan put razvoja, žele da zajednički jrešavaju pitanja globalne i regionalne bezbjednosti na osnovu međunarodnog prava, međusobne odgovornosti i uvažavanja interesa jedne druge.

Rusija iskreno njeguje istorijski jake, prijateljske i veze pune povjerenja sa državama Latinske Amerike, Azije i Afrike i spremna je da ponudi saveznicima i partnerima najsavremenije vrste naoružanja, kazao je Putin.

Prema njegovim riječima, razvojem vojno-tehničke saradnje, udruživanjem napora i potencijala Rusija i njeni partneri moći će da obezbijede pouzdanu bezbjednost i stabilnost kako za sebe tako i za svijet u cjelini.

Putin je iskazao potrebu da oštro odgovori na pokušaje falsifikovanja istorije Drugog svjetskog rata, manifestacije neonacizma, rusofobije i rasizma.

“Ne treba zaboraviti pouke strašne tragedije do koje je nacizam doveo čovječanstvo u 20. vijeku. Naša dužnost prema sjećanju na milione žrtava Drugog svjetskog rata je da oštro reagujemo na pokušaje falsifikovanja istorije, da se suprotstavimo širenju bilo kakvog oblika neonacizma, rusofobije i rasizma”, naglasio je on.

Međunarodni vojno-tehnički forum “Armija-2022” održava se od 15. do 21. avgusta u podmoskovskom centru Patriot.

Oko 1.500 preduzeća vojno-industrijskog kompleksa predstaviće najnovije modele vojne opreme na forumu.

(Agencije)

Ostavite komentar